Česká ekonomika překonává svým růstem odhady. Už se ale dostala nad své možnosti, myslí si Rusnok

Česká ekonomika letos poroste o 4,5 procenta a překoná tak dřívější očekávání. Odhaduje to guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Rychlý růst ale přináší problémy na trhu práce. Proto se ve čtvrtek centrální banka rozhodla pro další zvýšení úroků.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nedostatek lidí nutí firmy čím dál víc zvyšovat mzdy. Podle Rusnoka rostou téměř dvouciferným tempem, přesto jsou na trhu stovky tisíc volných míst.

„Evidentně jsme nad ekonomickým potenciálem české ekonomiky. Odhadujeme, že letos česká ekonomika poroste o 4,5 procenta. Vzpomeňte si na to, když jsme měli v minulé prognóze 3,6, tak mnozí analytici si říkali, Česká národní banka je zase extrémně optimistická," řekl Rusnok Radiožurnálu.

Podle guvernéra už není kde brát nové zaměstnance. Aby centrální banka zbrzdila ekonomiku, zvýšila ve čtvrtek základní úrokovou sazbu na půl procenta. Letos jde už o druhé zvýšení sazeb. Domácnosti i firmy proto musí počítat s pozvolným zdražováním půjček včetně hypoték.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme