Česká ekonomika roste pomaleji než očekává rozpočet

Nejnovější statistická data ukazují, že místo aby ekonomika zrychlovala, tak její růst ubírá na tempu, a to není dobrá zpráva pro státní rozpočet. Podle ministra financí Miroslava Kalouska mohou příjmy státní pokladny kvůli zpomalení tuzemské ekonomiky klesnout až o 15 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) | Zdroj: ČTK

„V podstatě jediné, co vláda může dělat v téhle situaci, je dělat všechno proto, aby tlačila deficit co nejníže k nule, abychom udělali zemi co nejméně závislou na financování z dluhu a nedovolili, aby růst mezd reálných příjmů byl rychlejší než produktivita práce, protože tím bychom ohrozili konkurenceschopnost,“ říká Kalousek.

S dalšími škrty ale zatím ministr nepočítá. Případný výpadek příjmů podle něj vykompenzují současné úspory, kterých se podařilo dosáhnout zejména na dluhové službě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ministr financí Jiří Rusnok mluví o vlivu ekonomiky na rozpočet.mp3

Premiér Petr Nečas naopak v pátečních Hospodářských novinách připustil, že pokud by ekonomika rostla pomaleji než rozpočet očekává, mohla by dolní sazba DPH stoupnout na 19% už v roce 2012.

„Já nepředpokládám, že by došlo k navýšení DPH u snížené sazby na 19 % už od příštího roku, to by musela být nějaká velmi urgentní akce,“ míní ekonom a bývalý ministr financí Jiří Rusnok. Samotné úspory z dluhové služby by ale podle něj na pokrytí výpadku příjmů nestačily.

„Ten letošní rozpočet má ještě jeden velký problém, a to je problém čerpání fondů z Evropské unie, protože tam ke konci srpna chybělo nějakých deset, patnáct miliard oproti očekávání,“ podotýká Rusnok.

Další kroky, kterými chce premiér Nečas kompenzovat případný nižší ekonomický růst, je vyšší zdanění hazardu a snížení objemu emisních povolenek, které poskytuje stát zdarma.

„Tyto dvě cesty jsou mezi těmi, které bych rozhodně použil, myslím, že to zdanění hazardu je už trochu ostuda a opravdu se divím, že už dávno nebylo přistoupeno k razantnímu zdanění. Já se domnívám, že by na tuto činnost měla být uvalena jakási spotřební daň, tak jako na jiné společensky neprospěšné aktivity,“ říká Jiří Rusnok.

„Pokud jde o emisní povolenky, tak tam jde o vztah k teplárenství, který může být citlivý, ale jinak obecně si myslím, že ty povolenky neměly být rozdávány zdarma,“ dodává Rusnok.

Naďa Bělovská, Martina Maňasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme