Česká ekonomika rostla na začátku roku pomaleji

Ekonomika České republiky rostla v prvním čtvrtletí o něco pomaleji, než naznačovaly původní odhady. Zpřesněný odhad Českého statistického úřadu teď hovoří o meziročním růstu hrubého domácího produktu o 5,3 procenta. Je to nejnižší posun od konce roku 2004.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Statistici původně v polovině května signalizovali, že hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 5,4 procenta. Zpřesněný odhad je sice o desetinu nižší, přesto podle analytiků zůstává tempo růstu přes pět procent stále velmi dobré.

Hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše zaujaly hlavně změny ve struktuře růstu. "Je vidět, že méně se daří domácnostem, na ty dolehlo nižší tempo růstu reálných mezd a utrácí o poznání méně, než jsem osobně očekával. Naopak pozitivním překvapením je setrvávající velice dobrá kondice exportérů, kterým se dařilo zvyšovat exporty meziročně o celých 14 procent nehledě na to, jak je silná koruna," uvedl Bureš.

Hrubý domácí produkt v zemích evropské sedmadvacítky vzrostl v prvním čtvrtletí podle odhadu Eurostatu ze 3. června meziročně o 2,5 procenta, z toho v Eurozóně o 2,2 procenta. Na Slovensku se HDP zvýšil o 8,7 procenta, v Polsku o 6,4, v Rakousku o 2,9, v Německu o 2,6 a v Maďarsku o 0,7 procenta.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme