Česká ekonomika rostla nejrychleji za osm let

Tempo růstu českého hospodářství v minulém roce zrychlilo na čtyři procenta, což je nejvíc od roku 1996. Výsledky, které dnes oznámil Český statistický úřad, překonaly odhady ekonomů, kteří počítali s růstem hrubého domácího produktu v průměru o 3,7 procenta. Ekonomiku táhly především investice a zahraniční obchod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Podle profesorky Stanislavy Hronové z fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze je to jednoznačně dobrá zpráva, která ukazuje, že se naše ekonomika vydala správným směrem.

"Pozitiva lze vysledovat jak na straně tvorby, tak i užité hrubého domácího produktu. Na straně tvorby nelze opomenout mimořádně příznivý vývoj zpracovatelského průmyslu, obchodu a dopravy, na straně užití je nutné zejména vyzdvihnout vyšší dynamiku vývozu než dovozu a snížení deficitu zahraničního obchodu," uvedla Hronová.

Investice se meziročně zvýšily o 9,1 procenta. Spotřeba loni vzrostla o 0,7 procenta. Výdaje domácností se zvýšily o 2,4 procenta, naopak spotřeba vlády poklesla o 3,6 procenta. Česku pomohl také vstup do Evropské unie, který zjednodušil přístup českého zboží na unijní trhy. Projevovat se již začíná i čerpání peněz z fondů Evropské unie.

V posledním čtvrtletí se dařilo zejména zahraničnímu obchodu. Tuzemským společnostem se daří úspěšně vyvážet na trhy Evropské unie. Obchodní bilanci pomohly i nižší dovozy strojů, které však způsobily zpomalení růstu investic na pět procent. Spotřeba vlády se v posledních třech měsících snížila o šest procent.

Český statistický úřad zároveň zvýšil původní odhady růstu za první tři čtvrtletí loňského roku. V prvním čtvrtletí přehodnotil růst HDP z 3,5 na 3,8 procenta, ve druhém z 3,9 na čtyři procenta a ve třetím čtvrtletí z 3,6 na čtyři procenta.

Přestože hospodářství roste výrazně rychleji než v západní Evropě, okolní země hlásí ještě rychlejší růst. Slovenská ekonomika loni vzrostla o 5,5 procenta, Polsko uvádí růst HDP o 5,4 procenta a Maďarsko vykázalo stejný růst jako Česká republika.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme