Česká ekonomika stále roste

Naše ekonomika jde nahoru. Potvrzuje to i čtrnáctiprocentní tempo růstu průmyslu v dubnu. Pátý měsíc po sobě roste dvouciferným tempem také stavebnictví. Jediným problémem je skutečnost, že průmyslové podniky a stavební firmy se začínají potýkat s nedostatkem zaměstnanců. A to může ohrozit další růst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělníci na stavbě

dělníci na stavbě | Foto: Alena Palečková

Najít kvalitní zaměstnance je stále těžší, což žene cenu i těch méně kvalitních nahoru. Navíc vzhledem k posílení slovenské koruny ke koruně české už není tak zajímavé zaměstnávat Slováky. Řešením by bylo otevřít hranice kvalifikovaným lidem z třetích zemí, říká šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Chce to ale mít jasná pravidla - nejlépe systém zelených karet.

"Podle mě je to o řemeslnících, podle mě je to o lidech, kteří jsou ochotní pracovat a vzdělávat se. Velký problém máme v oblasti dopravy, kde nám chybí desítky tisíc lidí. Budeme mít veliké problémy ve zdravotnictví a pochopitelně bez stavebních dělníků ze zahraničí bychom dnes nepostavili nic od rodinného domku až po hotelová a byznys centra," myslí si Míl.

Také stavebnictví roste už pátý měsíc po sobě dvouciferným tempem. V dubnu se výroba zvýšila meziročně skoro o 18 procent. Informoval o tom Český statistický úřad. Jedním z důvodů tak dobrých výsledků je podle ekonomů nezvykle teplá zima. Myslí si to i Michal Brožka z Raiffeisenbank. "Ten efekt teplého počasí už bude doznívat. Nicméně to tempo zvyšování stavební výroby je stále poměrně vysoké a zůstane ještě na relativně slušných úrovních," potvrdil Českému rozhlasu Brožka.

Lidé si na bydlení a spotřební zboží stále častěji půjčují peníze. Zadlužení domácností ale podle České národní banky ekonomice nezpůsobí žádné problémy. V porovnání se západoevropskými státy je totiž stále ještě nízké.

Jana Zemanová, Petra Steinerová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme