Česká ekonomika stále roste

Česká ekonomika si vede stále dobře. Ve třetím čtvrtletí tempo růstu mírně zpomalilo na šest procent. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Výsledek je tak pozitivní překvapením, analytici odhadovali zpomalení růstu HDP na 5,7 %.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Marián Vojtek

Co se na růstu nejvíc podílelo, vysvětluje proděkanka Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické Stanislava Hronová: "Čísla, která zveřejnil Český statistický úřad, jsou skutečně potěšitelná a ukazují na trvale vysoký růst české ekonomiky. Daří se zpracovatelskému průmyslu, daří se obchodu, peněžnictví i dalším službám, daří se nepopiratelně i v zahraničním obchodě."

Podobným tempem jako u nás se zvyšuje HDP i v Polsku, Slovenské hospodářství vykazuje tempo růstu přes 9 %. Jak říká proděkanka Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické Stanislava Hronová, v HDP na obyvatele Česko dosáhlo na 82 % průměru Evropské unie: "Průměr sedmadvacítky si můžeme představit třeba jako úroveň Řecka. Z nově přistoupivších zemí je před námi jen Kypr a Slovinsko a z evropské patnáctky, která se pohybuje asi na 112 procentech průměru EU 27, je za námi jenom Portugalsko."

Analytici údaje o šestiprocentním růstu HDP ve 3. čtvrtletí považují za konec nejlepšího období tuzemské ekonomiky. Příští rok se totiž kvůli inflaci a vládní reformě sníží spotřeba, která je v současnosti hlavním tahounem ekonomiky. Sociální demokracie má proto z následného vývoje obavy, i když hospodářství zatím roste. Potvrdil to stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka: "Tento růst je tažen zejména spotřebou domácností. My se obáváme, že takzvaná reforma veřejných financí by v příštím roce mohla právě spotřebu domácností omezit a že by to u nás mohlo přispět k negativnímu zpomalení hospodářského růstu v roce 2008."

Podle ministra financí Miroslava Kalouska rostl hrubý domácí produkt dva a půl roku bez přestávky, takže zpomalení muselo přijít: "Už desáté čtvrtletí to číslo začíná šestkou. Je to stále velmi vysoký meziroční nárůst. Ale myslím, že lze předpokládat, že v celé Evropě bude trend mírného zpomalení, nepůjde o žádný prudký pád. Domnívám se, že k jistému mírnému zpomalení dojde, že na vrcholu cyklu jsme byli."

Tomáš Medek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme