Česká ekonomika tvrdě zabrzdila

Především srpnové povodně a příliš silná koruna zabrzdily ve 3. čtvrtletí naši ekonomiku. Hrubý domácí produkt se tak ve srovnáním se stejným období loni zvýšil jenom jedno a půl procenta. Podle ekonomů je ale i tento vývoj relativně dobrý, většinou totiž odhadovali růst HDP jenom kolem jednoho procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Jak dodává hlavní ekonomka Volksbank.cz Markéta Šichtářová, české hospodářství muselo překonávat srpnové povodně a exportérům snižovala příjmy silná koruna. "Tohleto číslo ovšem ještě zdaleka není konečné, protože Český statistický úřad už v minulosti několikrát předvedl, že po čase dokáže zveřejněné výsledky podstatně revidovat. Například po jedné takové revizi jsme se dozvěděli, že HDP ve druhém čtvrtletí nerostl tempem 2 a půl procenta, ale jenom 1,2 procenta. Takže i ty dnešní výsledky se mohou v budoucnosti podstatně změnit."

Jak ale Šichtářová předpokládá, silná koruna bude naše hospodářství a exportéry strašit i nadále. "Musíme počítat s tím, že dokud se nestaneme součástí Evropské unie a nepřijmeme euro, pravděpodobně tady pořád budou tlaky na posilování koruny. S tím se těžko dá něco podstatného dělat a jediné, co vývozci mohou provádět, je to, že se dostatečně zajistí například na derivátovém trhu. Ale z dlouhodobého hlediska ani vláda ani centrální banka ani nikdo nemůže tohle mírné posilování koruny zcela zastavit."

Ve čtvrtém čtvrtletí by hrubý domácí produkt neměl podle odhadů Českého statistického úřadu klesnout pod dvě procenta. Za celý letošní rok by se pak růst měl pohybovat nad dvěma procenty. Negativní vliv povodní, který úřad odhaduje ve třetím čtvrtletí na více než jeden procentní bod, se ve čtvrtém čtvrtletí podaří eliminovat. Loni domácí ekonomika vzrostla o 3,3 procenta.

Na informaci o vývoji hrubého domácího produktu reagovala česká koruna mírným posílením. Z 31 korun 13 haléřů za euro se dostala na 31 korun a pět haléřů. Výsledky HDP byly mírně lepší, než trh očekával.Obchodníci pro zbytek dne očekávají klidné obchodování na hranici 31 korun za euro.

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme