Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila růst

Česká ekonomika zpomaluje. V prvním čtvrtletí růst hrubého domácího produktu poklesl na 5,4 procenta. Vyplývá to z odhadu Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala

Výrobní hala | Foto: Jan Rosenauer

Poprvé po třech letech se růst HDP dostal pod 6 %. Analytici se shodují, že důvodem zpomalení růstu české ekonomiky jsou menší útraty domácností, za které mohou reformní opatření vlády a růst cen potravin.

"Dochází k určitému zpomalení, česká ekonomika šlape na brzdu. Je to o něco více, než trh očekával," říká hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. "Domnívám se, že za tím stojí zejména pomalejší růst spotřeby domácností, na které dopadá inflace a zpomalení zahraničního obchodu."

Ekonomika zpomaluje v celé Evropské Unii. Např. na Slovensku růst HDP v prvním čtvrtletí zpomalil ze 14 na 8,7 procenta. Česko ale stále roste třikrát rychleji než Německo.

"Ke konci roku by už se ekonomika měla znovu rozjíždět a přispět k tomu může zejména rozjezd exportních výrob Škody Auto a na začátku roku 2009 rozjezd v automobilce Hyundai," dodává Jan Bureš.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme