Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila

Hrubý domácí produkt České republiky vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 1,2 procenta. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci ale česká ekonomika o jednu desetinu procenta zpomalila. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozpočet. Ilustrační foto

Rozpočet. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos, jannoon028

Hlavním zdrojem růstu poptávky zůstává pouze zahraniční obchod s výrazným předstihem růstu vývozu před dovozem. Spotřeba domácností klesla o půl procenta, stejně jako investice a spotřeba vlády.

To je podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky hlavní důvod, proč se hospodářství ze zpomalování jen tak nevymaní.

„Ekonomika po dvouletém relativně rychlém oživení nyní opět začíná klesat, byť zatím o jednu desetinu procenta. To je relativně málo, ale je dobré si uvědomit, že většina špatných věcí v eurozóně se udála ještě později. Takže výhled HDP v příštích kvartálech není dobrý a je pravděpodobné, že česká ekonomika několik kvartálů v recesi setrvá,“ uvedl Brožka.

Předběžný odhad statistiků počítal s meziročním růstem 1,5 procenta, v mezikvartálním srovnání odhad uváděl stagnaci.

Česká ekonomika meziročně rostla o 1,2 pct, mezičtvrtletně klesla

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme