Růst české ekonomiky zpomaluje. HDP vzrostlo oproti předchozímu čtvrtletí o 0,3 procenta

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta, oproti předchozímu čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt (HDP) o 0,3 procenta.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

(ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V prvním odhadu to ve čtvrtek uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vykázala podle zpřesněného říjnového odhadu meziroční růst 2,8 procenta, mezičtvrtletně vzrostla o 0,7 procenta. Analytici ve 3. čtvrtletí počítali s růstem meziročně o 2,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta.

Německá ekonomika se těsně vyhnula recesi. Hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí vzrostl o 0,1 procenta

Číst článek

„K pozitivnímu vývoji ekonomiky přispěla rovnoměrně domácí i zahraniční poptávka. Růst přidané hodnoty byl podpořen především odvětvími obchodu a informačních činností. Slabší dynamika růstu než v první polovině roku byla zaznamenána v průmyslu,“ uvedl vedoucí oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ Jan Benedikt.

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Předběžný odhad prozatím nespecifikuje detaily vývoje HDP. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad na konci listopadu.

Zaměstnanost ve 3. čtvrtletí oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 0,7 procenta, mezičtvrtletně o 0,2 procenta klesla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme