Růst české ekonomiky loni zpomalil na 2,5 procenta. V letošním roce má podle měnového fondu klesnout

Růst české ekonomiky v loňském roce podle odhadů Mezinárodního měnového fondu zpomalil na 2,5 procenta z předloňských 3,5 procenta. Mezinárodní měnový fond to uvedl v páteční tiskové zprávě ke konzultacím s Českou republikou. Zlepšil tak svůj odhad z listopadové zprávy, podle kterého měl loňský růst činit pouze 2,3 procenta. V letošním roce fond nadále počítá s poklesem české ekonomiky o zhruba půl procenta.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Fond stejně jako v listopadu upozornil, že inflace v České republice se nachází vysoko nad cílovou úrovní, a doporučil další zvyšování úrokových sazeb | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Oživování české ekonomiky z útlumu způsobeného pandemií covidu-19 podle Mezinárodního měnového fondu narušily negativní hospodářské důsledky války na Ukrajině. „Kupní síla domácností ochabuje a firmy omezují investice,“ uvedl fond.

Předpověděl nicméně, že hospodářský růst do konce příštího roku výrazně oživí, a to především díky spotřebě a exportu.

Během prosince klesla inflace v Evropské unii na 10 procent. V Česku přesahuje 16 a je tak pátá nejvyšší

Číst článek

Mezinárodní měnový fond předpokládá, že hrubý domácí produkt se v příštím roce zvýší o 2,5 procenta. V roce 2025 pak očekává zrychlení hospodářského růstu na 3,4 procenta.

Fond stejně jako v listopadu upozornil, že inflace v České republice se nachází vysoko nad cílovou úrovní, a doporučil další zvyšování úrokových sazeb.

Mezinárodní měnový fond předpověděl, že průměrná inflace letos klesne na 9,3 procenta z loňských 16 procent. V příštím roce by pak podle jeho odhadů měla sestoupit na 2,5 procenta a v roce 2025 na 2 procenta, což je cílová úroveň České národní banky.

Bankovní rada České narodní banky na svém prosincovém zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Guvernér České narodní banky Aleš Michl ale zdůraznil, že rada je připravena sazby zvýšit, zejména pokud vzroste riziko poptávkové inflace.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme