Česká ekonomika začíná pozvolna růst

Česká ekonomika po volném pádu z konce loňského roku opět roste. Potvrzují to předběžné údaje za první čtvrtletí, podle kterých hrubý domácí produkt v porovnání s předchozím čtvrtletím posílil o 0,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka. Ilustrační foto

Výrobní linka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Ve srovnání s lednem až březnem loňského roku pak šlo o růst o 1,2 procenta. Naplnilo se tak očekávání analytiků, podle kterých i v Česku pomalu odeznívají problémy způsobené globální krizí. V loňském posledním čtvrtletí HDP propadlo o 3,1 %. Za celý rok ekonomika odepsala 4,1 %.

Podle Stanislavy Hronové, prorektorky pražské Vysoké školy ekonomické, výsledky za první čtvrtletí naznačují, že česká ekonomika se pomalu dostává nahoru. Řekla to na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislava Hronová komentovala vývoj domácí ekonomiky ve Světě o deváté Rádia Česko

„Musíme si ale uvědomit, že ve srovnání s rokem 2009 v podstatě srovnáváme tempa růstu a ekonomiku s obdobím, které bylo úplně na dně. Je tam tudíž velmi nízká srovnávací základna."

"Takže meziroční srovnání je samozřejmě pozitivní, zatímco to mezičtvrtletní je takové mírné, to znamená ty dvě desetiny procenta.“

Růst HDP podle předběžných údajů v prvních třech měsících letošního roku táhl na straně poptávky především export a na straně nabídky průmysl.

„Bilance zahraničního obchodu za první čtvrtletí je plus 47 miliard, což je asi o 13 miliard víc, než to bylo ve stejném čtvrtletí loňského roku. A stejně tak průmyslová výroba vykázala asi desetiprocentní růst.“

„Ale zase si musíme uvědomit, že propad průmyslové výroby v prvním čtvrtletí, respektive v celém prvním pololetí loňského roku, byl obrovský,“ upozornila prorektorka VŠE Stanislava Hronová.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme