Česká ekonomika zpomaluje méně, než se čekalo

Česká ekonomika zpomaluje, ale méně, než se čekalo. Potvrdil to dnes statistický úřad. Podle jeho zpřesněného odhadu rostl hrubý domácí produkt za druhé čtvrtletí meziročně o 4,6 procenta. To je o 0,8 procenta méně než za první čtvrtletí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny a eura

Koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš připomíná, že i když jde o nejpomalejší tempo růstu od poloviny roku 2004, stále výrazně převyšuje většinu našich západních sousedů.

"Česká republika nezpomaluje tak rychle, jak se původně čekalo. Když se naopak podíváme na to, co naopak táhne růst směrem kupředu, je to velice zdravý vývoj exportu, který byl schopen vyrovnat se se silnou korunou, drahými energiemi a zpomalením zahraniční poptávky," uvedl Bureš.

Zpomalení dynamiky hospodářství celé Evropské unie dnes potvrdila Evropská komise ve zpřesněné makroekonomické prognóze. Za letošní rok by HDP celé EU měl vzrůst jen o 1,4 procenta namísto původně očekávaných dvou procent. Ekonomika eurozóny, tedy zemí, kde se platí eurem, by měla místo očekávaných 1,7 procenta meziročně vzrůst jen o 1,3 procenta.

"Všechny ekonomiky v eurozóně, prakticky všechny v Evropské unii, ale také jiná hospodářství, jak vyspělých, tak rozvojových zemí, trpí důsledky mimořádně složité situace. Ta je způsobena otřesy na finančních trzích, rostoucími cenami ropy a základních surovin a také poklesem důvěry v nejdynamičtější trhy," vysvětlil eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia.

V tomto čtvrtletí se výsledky získaly porovnáním výkonů šesti největších ekonomik EU. Z nich si nejhůř vede Španělsko, které očekává meziroční růst HDP o 1,4 procenta, tedy o osm desetin méně, než se předpokládalo na jaře. Velmi rychle se naopak rozvíjí ekonomika Polska, kde má být nárůst HDP oproti jarním předpokladům dokonce o desetinu vyšší - 5,4 procenta.

Pavel Novák, Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme