Česká ekonomika zpomaluje

Tempo růstu české ekonomiky stále zpomaluje. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o dva a půl procenta, což je nejslabší výsledek od konce roku 1999. Jak vyplývá z předběžných údajů Českého statistického úřadu, v běžných cenách vzrostlo HDP meziročně o 26,2 miliardy korun, tedy zhruba o 5 procent. Průmyslové podniky zvýšily v červenci produkci meziročně o necelých 11 procent. Ještě v červnu přitom tempo průmyslového růstu výrazně zpomalilo na 1,3 procenta z květnových 5,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Vývoj HDP v dalším období je podle předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohaté těžké předpovídat. V ekonomice se projeví povodňový šok a navíc i přetrvávající slabá zahraniční poptávka. "Vidíme, že signály k oživení z Evropské unie jakožto našeho hlavního partnera jsou takové zatím málo přesvědčivé a do budoucna lze vývoj velmi obtížně predikovat, ať už třeba z hlediska vývoje akciového trhu, z hlediska vývoje objednávek a podobně."

HDP byl naopak tažen nákupy domácností, ke kterým je vedla řada důvodů, jak uvedla šéfka Českého statistického úřadu Marie Bohatá. "Ať už jsou to příznivé ceny pro nákup především předmětů dlouhodobé spotřeby, tak dobrá dostupnost úvěrů, prodej na leasing a podobně, ale také nízké úroky u vkladů a samozřejmě ne v neposlední řadě musíme zmínit stále vysokou vysokou důvěru obyvatelstva v budoucí ekonomický rozvoj."

Podle Davida Marka z Patria finance může za zpomalení růstu naší ekonomiky především slabá zahraniční poptávka, která tak omezuje možnosti čekého vývozu. "Česká ekonomika v současné době prochází složitým obdobím a negativně se do jejich výsledků promítá především méně příznivá situace v zahraničí. Situaci navíc komplikuje rychlé posílení kurzu koruny, které činí problémy exportně zaměřeným firmám. Ceská ekonomika je relativně velmi otevřenou ekonomikou, to znamená velmi závisí na vývozu do zahraničí. Navíc české ekonomice v dalším období nepřidají ani povodně, které se odehrály v průběhu srpna."

Spolehlivost dat ze statistického úřadu ale bude asi tentokrát nižší než bývá obvykle zvykem, jak nám řekl hlavní ekonom HVB bank Pavel Sobíšek. "Na první pohled ten růst o 2 a půl procenta meziročně nevypadá špatně, když ho porovnáme s výsledky ostatních ekonomik v Evropě, které zpomalují podstatně více. Co mne znepokojuje, je struktura růstu. Růst byl výrazně stimulován vládní spotřebou, konkrétně tedy vládními výdaji v oblasti vojenské techniky a nebýt tohoto víceméně jednorázového výdaje, tak by růst nedosáhl ani 2 procent."

Výkonnost naší ekonomiky tak bude podle analytiků i nadále klesat. Za zpomalení růstu HDP může i to, že lidé méně utráceli, což přímo souvisí s roustoucí mírou nezaměstnanosti.

Markéta Kaclová, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme