Česká exportní banka obnoví úvěry pro vývoz do Ruska, za přísnějších podmínek

Česká exportní banka se vrací do Ruska. Znovu bude poskytovat úvěry na český vývoz do této země. Ovšem za přísnějších podmínek. Banka pozastavila půjčky loni v prosinci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká exportní banka

Česká exportní banka | Foto: Wikimedia Commons

Nové principy financování do Ruské federace pro rok 2015 odsouhlasila dozorčí rada České exportní banky (ČEB) na včerejším zasedání.

Banka má celkem v Rusku rozpůjčováno kolem 30 miliard korun, tedy třetinu všech klientských úvěrů. U projektů, které fungují, se snaží s dlužníky domluvit a přizpůsobit splátky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká exportní banka obnoví úvěry pro vývoz do Ruska, podrobnosti zjišťovala Jitka Hanžlová

Koncem loňského roku exportní banka uvedla, že má v bilanci ztrátové pohledávky celkem za téměř 19 miliard korun. A za velkou částí nesplácených pohledávek stojí právě projekty v Rusku.

Přitom problematické obchodní případy pocházejí především z let 2007 až 2011. Některé z nich dokonce vyšetřuje policie. A jednoho bývalého zaměstnance trestně stíhá. Banka se snaží ztrátové pohledávky co nejrychleji prodat, u některých se to už podařilo.

Nové úvěry na vývoz do Ruska bude banka poskytovat za jiných podmínek než dříve. Především budou tvrdší, než je obvyklé u financování vývozu do jiných zemí. Exportéři si úvěr mohou nechat pojistit za zvýšené pojistné prémie u státní pojišťovny EGAP.

Exportní banka je podle svých vnitřních limitů připravena půjčit na vývoz do Ruska celkem 10 miliard korun. Ovšem nejde jen o toto teritorium. Podniky by si měly hledat nová odbytiště.

„My se snažíme pomáhat českým firmám, aby se zaměřily na jiná teritoria. Já se s nimi chystám do Ázerbájdžánu a do jiných zemí. Ale ty věci nejdou udělat rychle. Proto má smysl strategie, které říkám minimalizace škod, aby ten pokles nebyl příliš dramatický,“ zdůraznil ve vysílání ČRo i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Odborníci nicméně upozorňují, že i při hledání nových vývozních příležitostí by podniky neměly zapomínat na možná rizika. Politická nebo plynoucí z ekonomické nestability. A proto bude půjčky na vývoz posuzovat přísněji i státní exportní banka.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme