Česká firma představila pivovar, který se vejde do nákladního kontejneru

Do nákladního kontejneru, který se používá například na lodích nebo kamionech, vtěsnala česká firma Well Service funkční pivovar. Stačí ho jen připojit na zdroj vody, elektřiny a odpad.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libor Pavelec a Pavel Poživil | Foto: Ondřej Luštinec | Zdroj: Český rozhlas

Do lodního kontejneru by se pohodlně vešla třeba dvě osobní auta. Ale v tomhle kontejneru je něco jiného. A sice mobilní minipivovar. Jeho spoluautorem je Libor Pavelec.

Minipivovarů je na 400 a každý týden přibývají další. Rozmach může brzdit nedostatek sládků

Číst článek

„Ta myšlenka vznikla z jedné pracovní cesty do Kambodže, kdy jsme odpočívali na pláži. Pánové, co tam byli se mnou, tak začali vymýšlet, jak dostat český pivovárek kousek od pláže. No a já jsem si vzpomněl na to, že kdysi české firmy za socialismu pro naše geology, vrtaře na Sibiři dělaly vlastně kontejnerové pivovárky, protože chtěly, aby tam naši chlapi nepili jenom vodku," říká Pavelec.

Obchodníkem, který tyhle minipivovary nabízí, je Pavel Poživil. Malý pivovar podle něj dokáže uvařit tisíce piv měsíčně. „Základní cena tady toho modulu, na který koukáme, je dva miliony šest set devadesát (tisíc), v prosklené verzi dva miliony osm set devadesát a uvaří, když se budeme bavit o desetistupňovém plzeňského typu, 8750 piv měsíčně. Náklady na výrobu piva jsou kolem pěti korun na půllitr, takže pak i jednoduchá návratnost, kdy my si vlastně uvaříme pivo minimálně o deset korun levněji, než ho koupíme ve velkoobchodě," vysvětluje. Návratnost investice je podle Poživila kolem tří let, v případě leasingu do pěti let.

Mobilní minipivovar v lodním kontejneru | Foto: Ondřej Luštinec | Zdroj: Český rozhlas

Firma Well Service ale není první, kdo podobné řešení v Česku nabídl. Před pár lety ale jiná společnost své zákazníky nenašla. Proč by tedy měl současný koncept podle Poživila fungovat? „U nich ta cena byla, dá se říct, dvojnásobná, proto si myslíme, že díky jednoduchosti, i dobré ceně, nebude problém uspět."

Firma věří tomu, že díky malému rozměru kontejneru, který se snadno převáží, osloví zejména zahraniční trhy. V září poveze první pivovar do Ruska.

Různé mobilní pivovary ale nejsou ve světě ničím neobvyklým, připomíná pivovarník a sládek Jan Kočka. "Ve Spojených státech je celkem už běžné, že fungují firmy, které vám na náklaďáku přivezou pivovar, složí vám to v garáži, udělají s vámi várku a za měsíc vám přivezou pivo."

Pohled na vybavení mobilního minipivovaru | Foto: Ondřej Luštinec | Zdroj: Český rozhlas

Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová k tomu dodává, že důležité zůstává to, kdo pivo vaří a jak se v oboru vyzná. „My obecně vítáme každou smysluplnou aktivitu, která napomáhá exportu českého piva a jeho renomé ve světě. Na druhou stranu o světovou pověst českého piva se zasloužily jak výhodné podmínky pro pěstování sladovnického ječmene a chmele, tak i vysoká odborná úroveň všech, kdo se na jeho výrobě podílí. Je tedy otázkou, zda proces výroby v kontejnerovém pivovaru dokáže uchovat všechny náležitosti," popisuje Ferencová.

Podle ní ale nakonec bude záležet hlavně na zpětné vazbě a oblibě takového piva u zákazníků. Kontejnerový pivovar přitom nenabízí jen jeden druh piva, záleží na chuti majitele, jaké pivo uvaří. Klasickým pivovarům a minipivovarům dodávají vybavení například Pacovské strojírny.

Jejich zástupce Petr Cejnar se ale kvůli kontejnerovému pivovaru o zákazníky nebojí. „Jako konkurenci to nebereme. Ono je to takový spíš náhradní řešení někam, kde investor preferuje spíš to, že může začít vařit pivo. Ale není u toho taková estetická stránka." Právě hezká varna a vůbec prostředí minipivovaru dokáže podle Cejnara přitáhnout významnou část zákazníků.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme