Česká firma Wikov Wind získala velkou zakázku na stavbu elektráren v Pákistánu

Firma Wikov Wind z Hradce Králové získala dvoumiliardovou zakázku na výstavbu větrných elektráren v Pákistánu. Příští rok by měla v provincii Sindh postavit celkem 25 kusů větrných elektráren o výkonu 50 megawattů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrné turbíny, ilustrační foto

Větrné turbíny, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Hyoung-Il So

„Mohu potvrdit, že jsme včera opravdu podepsali předběžnou smlouvu o dodávce větrné farmy do provincie Sindh s ministerským předsedou této provincie,“ řekl Radiožurnálu majitel společnosti Martin Wichterle.

Kontrakt bude podle něj upřesněn během následujících týdnů. „Jeho hodnota je přibližně kolem dvou miliard korun. Dodávky by měly začít koncem roku 2013 a mělo by to být ukončeno v roce 2014. S výhledem na další rozšíření kontraktu v podstatě až na 10 miliard korun,“ upřesnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podrobnostech kontraktu na stavbu elektráren v Pákistánu jsme ve Stalo se dnes mluvili s majitelem společnosti Wikov Wind, Martinem Wichterlem.

Nejedná se podle něj jen o možnost dodávek větrných elektráren, ale i o další možnosti českých firem rozšířit obchodní a investiční zájmy v Pákistánu v oblasti energetiky. „Kde je velký potenciál právě v této provincii pro další energetické projekty,“ doplnil.

Bezpečnostních komplikací se Wichterle prý neobává. Upozornil, že v teritoriu jižního Pákistánu, kde se nachází i provincie Sindh, podniká a investuje celá řada evropských i amerických firem.

„V jižní části Pákistánu, v okolí metropole Karáčí, je bezpečnostní situace zcela jiná než na severu země v blízkosti hranic s Afghánistánem. V této části je bezpečnostní situace v podstatě normální,“ vysvětlil.

Podpora českých podnikatelů v zahraničí je jednou z priorit české zahraniční politiky, Wichterle ale zdůraznil, že společnost ji zatím nevyužila.

„Zatím jsme vše řešili vlastními silami. Ale předpokládáme samozřejmě, že budeme v kontaktu s českými zastupitelskými úřady, ministerstvem zahraničí a ministerstvem průmyslu a obchodu. Protože pákistánská strana má zájem vyslat do České republiky delegaci, která chce jednat o podpoře v energetickém sektoru v Pákistánu. A tam je samozřejmě prostor pro jednání s těmito ministerstvy,“ dodal Wichterle.

Jan Richter, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme