Česká kina letos navštívil rekordní počet diváků

Kina v Česku hlásí nejvyšší tržby za posledních 15 let a do sálů přišlo i víc diváků. Lístky na film si koupilo skoro šest a půl milionu lidí. Největšími taháky byly zahraniční snímky, jako je třeba americký erotický thriller Padesát odstínů šedi. Na ten zavítalo skoro 550 tisíc lidí a kina utržila téměř 80 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kinosál (ilustr. obr.)

Kinosál (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle filmového kritika, Františka Fuky, nehraje v návštěvnosti kin roli kvalita filmu. V případě Padesáti odstínů šedi se ale tvůrcům povedl dobrý tah, a to přilákat lidi, kteří na filmy jinak nechodí.

„Já se domnívám, že ta režisérka je schopná a natočila ten film dobře, jak jen to jde, ale musela ho natáčet podle předlohy, kterou jsem sice nečetl, ale obávám se, že bude opravdu strašná. Prostě dobrý film z toho nemohla udělat a taky neudělala,“ uvedl František Fuka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká kina navštívil rekordní počet diváků. Největším lákadlem jsou zahraniční snímky

Přes 330 tisíc diváků ale přitáhl akční film Avengers: Age of Ultron nebo hit posledních týdnů, žluté animované postavičky, Mimoni. Podle tajemníka Unie filmových distributorů, Jaroslava Pecky, se na růstu návštěvnosti podílely i filmy tuzemských producentů.

„Potom to způsobily animované pohádky, které mají velmi širokou diváckou obec v České republice. Je třeba také zmínit, že to způsobily i české filmy, kdy šest filmů z toho je v prvních 20 nejúspěšnějších tohoto roku,“ řekl Pecka.

Z českých filmů jsou nejoblíbenější ty o životě, hlavně tedy komedie Život je život v hlavních rolích s Ondřejem Vetchým a Simonou Stašovou. Film už v kinech vydělal přes 28 milionů.

Diváky ale také zaujal životní příběh fotografa Jana Saudka. Ten si zatím nenechalo ujít přes 25 tisíc diváků. Do první desítky nejnavštěvovanějších filmů se dostala komediální drama Vybíjená nebo Hodinový manžel.

V průměru zaplatí Češi za jeden lístek 126 korun, tedy o dvě a půl procenta víc než loni. Kdo by ale chtěl ušetřit, může zamířit do malého kina. Ceny vstupenek se v nich pohybují i pod sto korun.

Naopak ve velkých městech a moderních multiplexech jsou ceny i třikrát vyšší. Přesto je ale vstupné v tuzemských kinech šestým nejlevnějším v celé Evropské unii. Nejvíc dají za návštěvu kina Finové. Za jeden lístek z peněženek vytáhnou v přepočtu 361 korun.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme