Česká komora architektů: Většina veřejných stavebních zakázek je ovlivněná korupcí

Česká komora architektů se obrátila na dvacet politických stran s výzvou, aby se zasadily o snížení míry korupce ve veřejných zakázkách. Pomoci by dle nich mohlo větší využití možnosti architektonické soutěže, která je transparentnější než klasické výběrové řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní technická knihovna. Ilustrační foto.

Národní technická knihovna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle komory nyní probíhá přes architektonickou soutěž jen dvacet z 1800 veřejných zakázek. "Kdybychom nastolili prostředí, kdy všechny veřejné zakázky by byly podrobeny transparentní soutěži, daly by se ušetřit miliardy korun," říká autor výzvy Jan Sapák, který uvedl, že pochybnosti nyní budí zhruba 60 až 70 procent výběrových řízení na veřejné stavby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rádio Česko: Většina veřejných zakázek na stavby je ovlivněna klientelismem nebo korupcí, tvrdí členové České komory architektů. Ve studiu je reportér Českého rozhlasu Ondřej Suchan.

Nejčastějším prohřeškem podle Sapáka přitom je, že není oslovena široká obec architektů, ale jen úzká skupina, která je vybrána na základě klientelismu.

"Třeba v Brně na úpravu Zelného trhu byli osloveni jen čtyři architekti, když ve městě žije pět set architektů, navíc by mohli být osloveni i architekti odjinud, kteří by mohli přinést daleko zajímavější výsledky," uvedl jako příklad Sapák.

Větší transparentnost architektonických soutěží podle Sapáka spočívá v tom, že výsledky soutěže se celé zveřejňují, včetně zadání. "Navíc významní architekti, kteří sedí v porotě, by si udělali sami ostudu, kdyby nevybrali nejlepší projekt," prohlásil Sapák s tím, že soutěž na Národní knihovnu, kterou vyhrál Kaplického blob, byla jednou z řídkých případů, kdy se výběr touto cestou příliš nepovedl.

Zatímco dnes architektonickými soutěžemi prošlo jen dvacet zakázek v hodnotě pouze jedné miliardy, cílem komory je, aby soutěží procházely stavby za 15 až 20 miliard, ročně asi 40 až 60 staveb, hlavně k veřejným účelům, jako jsou soudy, univerzity, apod. Častější pořádání soutěží by podle autorů výzvy přitom nijak významně nezvýšilo cenu staveb, protože na uspořádání soutěže by byla určena jen 2 procenta z celkových náklad určených na výstavbu.

Přečtěte si také:
Veřejné zakázky hlavního města budou pod drobnohledem veřejnosti
Sněmovna schválila nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek
Zadávání veřejných zakázek určuje nový zákon

Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme