Česká koruna láme další rekordy

Česká koruna v pondělí mohutně posílila o 70 haléřů a dosáhla další historicky nejsilnější úrovně 31,845 Kč za euro. Před 17. hodinou končila obchodování na 31,90 Kč/EUR, což odpovídá 16,31 Kč za marku. Odborníci zatím váhají s odpovědí, zda rostoucí kurz je spekulativní, anebo odráží ekonomickou realitu. Nelze také prozatím odhadnout, jestli se na růstu už podepsala pondělní vládní rozhodnutí o privatizaci některých energetických podniků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Už ráno se naše měnová jednotka posunula historicky nejsilnější hodnotu na 32,22 Kč za euro, což je v přepočtu 16,48 Kč za marku. Později pak vystoupila na další rekord, když její kurs k euru dosáhl hodnoty 32 koruny a dva haléře. To je 16,37 za německou marku. Po oznámení premiéra Zemana o zmrazení části privatizačních výnosů z prodeje energetiky koruna mírně oslabila na 32,14 Kč/EUR.

Potvrdilo se tak očekávání analytiků, že v reakci na dnešní rozhodnutí vlády o privatizaci Transgasu a Unipetrolu by naše měna mohla prolomit psychologickou hranici 32 korun a 50 haléřů za euro. Co tento vývoj může znamenat pro spotřebitele a exportéry, to Radiožurnálu řekl analytik společnosti BBG Finance Alexandr Tóth. "Pro spotřebitele především to, že věci, které se k nám dovezou z Evropské unie, by mohly dále zlevňovat. Velice negativní zpráva je to pro exportéry, protože za vyvezené euro se dostane méně korun. Takže je potřeba, aby se firmy, které jsou významnými exportéry, nějak zajišťovaly. Myslím si, že ta úroveň toho hegingu již je v těch rozhodujících exportních firmách na výrazně lepší úrovni než ještě donedávna."

Markéta Kaclová, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme