Česká koruna překonává rekordy kursu k euru

Česká měna dál a dál posiluje. Znovu posunula svůj rekord k euru, když se obchodovala za 22 korun a 92 haléře za euro. V meziročním srovnání posílila vůči euru o neuvěřitelných 23 procent. Ekonomové navíc vesměs předpokládají, že česká koruna bude ještě silnější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské peníze

Evropské peníze | Foto: Jan Rosenauer

Současná síla koruny nepoškozuje naši ekonomiku z dlouhodobého hlediska, z krátkodobého pohledu ale problémy znamenat bude, řekl premiér Mirek Topolánek: "Neumíme nějakým krátkodobým způsobem řešit kursové otázky koruny vůči dolaru a euru, krátkodobě to bude znamenat problémy pro českou ekonomiku. Anomální vývoj z poslední doby je třeba analyzovat a vláda se tím nepochybně bude zabývat. A ty kroky, které může udělat, nepochybně udělá. Koruna krátkodobě postihuje exportéry, postihuje turistický ruch, protože o Českou republiku klesá zájem při této relaci."

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiofórum o vlivu silné české koruny na domácí cestovní ruch (redaktoři V. Dvořák, D. Roitová, K. Moravcová)

Podle analytičky Raiffeisenbak Heleny Horské je ale současné posílování i dlouhodobě neudržitelné. A měla by pomoci naše centrální banka - i když nemusí jít hned o přímou intervenci na trhu:

"Myslím si, že by koruně pomohlo, kdyby Česká národní banka změnila svůj dosavadní laxní postoj. Stačilo by například, kdyby vyjádřila riziko, že se silnou korunou nemůžeme čekat vyšší sazby. A že dokonce, když koruna bude dál posilovat, že by sazby mohly jít dolů. Takové informace by mohly některé investory odradit od spekulací na další posilování české koruny."

Kromě české koruny ale ve střední Evropě posiluje i polský zlotý nebo maďarský forint. Podle hlavního ekonoma České spořitelny Viktora Kotlána, který byl hostem Ranního interview Radiožurnálu, je středoevropský region považovaný za ekonomicky stabilní:

"Ten region je v zahraničí vnímán jako velmi stabilní. Stačí se podívat na tempa růstu v tomto regionu a tempa růstu v Evropě nebo v Americe. A ta úvaha je asi taková, že kdyby americká hypoteční krize vedla třeba k recesi nebo k nulovému růstu v USA a k prudkému zpomalení v Evropě, tak se to sice promítne v těchto středoevropských zemích, nicméně ten růst tam z těch našich šesti procent klesne řekněme na tři či čtyři procenta, což pořád ještě bude fajn z pohledu růstu v Americe a v Evropě."

Jak vnímáte silnou korunu? Hlasujte v naší anketě!

Katarína Brezovská, Radek Pavlovič, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme