Česká koruna stále oslabuje

Jedno euro se dnes začalo obchodovat na 29 korunách a 14 haléřích. Dolar stojí 22 korun a 82 haléřů. Začínají zdražovat proto hlavně výrobky a služby nakupované v zahraničí. Podle ekonomů může koruna dál ztrácet. Například renomovaná banka Goldman Sachs prorokuje, že euro může být až za 32 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

Víc peněz si rozhodně musíme připravit, pokud plánujeme dovolenou v zahraničí. Když to srovnáme s loňskými prázdninami, tak vůči euru skoro o čtvrtinu - o 24 procent. Vůči dolaru koruna oslabila skoro o polovinu - o čtyřicet devět procent. Zdražení zájezdů už oznámily třeba dvě největší české cestovní kanceláře - Exim Tours a Čedok.

Končí také éra levných automobilů. Nynější slevy jsou maximální a nové modely, které přijdou na trh na jaře, už budou pravděpodobně dražší. Zvýšení cen ohlásilo například Audi, BMW i Mercedes.

Prudkými výkyvy koruna reaguje na celosvětovou finanční krizi. A lidé je samozřejmě pociťují i ve směnárnách. Kurzy se teď běžně mění i několikrát za den. Někdy je možné nakoupit euro levněji, než je oficiálně vypsaný kurz České národní banky.

Vyhovuje vám slabá koruna? Hlasujte v naší anketě!

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme