Česká měna může posílit až na 24 korun za euro, tvrdí ekonom

Česká národní banka (ČNB) dnes bude debatovat o úrokových sazbách. Podle většiny analytiků je ponechá beze změny a pouze slovně zaútočí na sílu koruny. Právě ta totiž v posledních dnech prudce posiluje. Podle vrchního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory by mohla do konce roku posílit dokonce na 24 korun za euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

Klíčová úroková sazba zůstane podle ekonomů na úrovni historického minima, tedy 0,75 bodu. „Náš hlavní scénář je, že centrální banka nezmění úrokové sazby. Nicméně existuje asi třicetiprocentní šance, že úrokové sazby sníží o čtvrt procentního bodu,“ řekl Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrchní ekonom Next Finance Vladimír Pikora ve Světě o deváté.

Podle něj se totiž ukazuje fakt, že Spojené státy nedokáží růst tak rychle, jak rostly. „To je samozřejmě riziko i pro eurozónu. A jakmile bude mít problémy eurozóna, tak je budeme mít i my. Navíc je koruna rekordně silná,“ poznamenal Vladimír Pikora.

Pokud by podle něj ale centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny, koruna by během srpna zřejmě ještě posílila a mohla by dosáhnout úrovně 24,40 korun za euro. „Pokud by intervenovala ve smyslu snížení úrokových sazeb, potom bychom se na tuto hladinu nemuseli dostat,“ řekl ekonom.

Větší rizika investorů

Ukazuje se totiž, že s tím, jak se Evropa otřepala z nejhoršího, investoři jsou ochotni podstupovat stále větší a větší riziko. „Jsou ochotni dnes nakupovat i maďarské státní dluhopisy, ačkoli ještě nedávno hrozil Maďarsku bankrot. V tuto chvíli jsou velmi ochotni nakupovat i českou korunu,“ vysvětlil Pikora.

Koruna by tak podle něj mohla za těchto okolností dál letos posilovat. „Ještě letos bychom se mohli dostat na hladinu dvaceti čtyř korun za euro,“ odhadl.

Dnešní jednání bankovní rady by ale mohl ovlivnit fakt, že dva její členové, Robert Holman a Mojmír Hampl, chybí. „Bez nich je šance na snížení úrokových sazeb vyšší, než kdyby byli přítomni,“ domnívá se Vladimír Pikora.

Korunu a politiku ČNB ale může ovlivnit i euro a Evropská centrální banka (ECB). „Česká národní banka se chová jako jakýsi satelit Evropské centrální banky. Sice nastavuje úrokové sazby na základě vlastního uvážení, ale nikdy se dramaticky ECB nevzdálí. Pokud by ECB své sazby snížila, vzrostl by prostor pro to, aby centrální bankéři v Praze také uvažovali o snížení úrokových sazeb,“ domnívá se ekonom.

Scénář není růžový

Pro evropskou ekonomiku je ale podle něj velmi špatná zpráva to, že sazby na mezibankovním trhu kvůli tomu, že se banky bojí si navzájem půjčovat, rostou. Včera se dostaly dokonce na roční maximum. „Ukazuje to, že eurozóna má velké problémy. Sazby jsou v současnosti na mezibankovním trhu tak vysoko, jako kdyby ECB zvýšila své úrokové sazby. Ty ona ale nechává dlouhodobě nezměněné,“ řekl Pikora.

Podle něj by se ale už neměl opakovat scénář z roku 2008. Centrální bankéři jsou už poučeni, jak mají v krizových situacích jednat. „Myslím si, že to nejhorší už máme za sebou, ačkoli budoucnost není tak růžová, jak se zdálo ještě před půlrokem,“ uzavřel vrchní ekonom Next Fianance.

Roman Chlupatý, Karolína Koubová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme