Česká měna prolomila hranici 29 korun za euro

Koruna se po dlouhé době opět dostala pod 29 korun za euro a velmi těsně se přiblížila ke svému historickému maximu. Během odpoledne posílila až na úroveň 28 korun a 93 haléřů za jednotnou evropskou měnu, tedy na svou nejsilnější hodnotu za poslední tři roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Podle ekonomky společnosti Next finance Markéty Šichtařové je však velmi pravděpodobné, že koruna brzy prolomí i své historické maximum.

"Koruně zbývá do historického maxima 28 korun 92 haléřů jediný halíř, a to znamená, že veškeré psychologické faktory budou hrát ve prospěch dalšího posilování české koruny. Investoři si jednoduše budou chtít zkusit dosažení historického maxima, a tak je jenom otázkou hodin, maximálně dnů, než koruna prolomí ten historický rekord a posílí ještě více."

Jak Radiožurnálu řekl analytik Komerční banky Jan Vejmělek, hlavním impulsem k výraznému posílení české koruny bylo dnešní dění na Slovensku, které usiluje o přijetí eura už v roce 2009.

"Slovenská koruna si dnes významně polepšila, a to díky tomu, že slovenské a evropské autority se dohodly na vstupu slovenské koruny do kurzového směnného systému ERM-2, což je systém, který je nutný před vstupem do Evropské měnové unie."

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme