Česká měna slaví 10. výročí

Před deseti lety se začala psát historie samostatné české koruny. První novou českou bankovkou byla dvousetkoruna. Češi teď nejvíce využívají tisícikoruny, kterých je také v oběhu nejvíce - přes 96 milionů. Celkem je v oběhu téměř 250 milionů bankovek a skoro 2 a půl miliardy mincí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

padesátikoruna

padesátikoruna | Foto: Jan Rosenauer

Jak zjištovala Eva Lizcová, že máme desetileté výročí české koruny lidé moc netuší.

Československá koruna měla své dny sečtené a bylo nutné urychleně připravit do oběhu nové platidlo. Pro urychlení příprav vlastních bankovek musela být část zakázky tisku zadána mimo republiku, jak nám řekl Leopold Surga z centrální banky, problémů bylo spousta. "Potom rozdělení státu zůstala mincovna na Slovensku, tiskárna v Praze, ale v tak krátké době její kapacita nestačila k výrobě tak velkého množství v krátké době."

Za celou dobu existence české koruny došlo pouze k drobným změnám zvyšujícím bezpečnost bankovek, a to především u tisícikorun. "Jedinou bankovkou, která už není v oběhu, ale stále je platná je dvacetikoruna".

Letos ale zaniknou nejmenší mince, tedy desetníky a dvacetníky. O nových mincích a bankovkách se už ale neuvažuje. "Předpokládám, že by nám současné peníze měly vydržet až do vstupu do Evropské měnové unie, takže nová platidla by už byla eura".

Dalších deseti let se tak asi česká koruna zřejmě nedožije.

Milan Kopp, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme