Česká měna v noci zlomila rekord, ráno výkyv zkorigovala

Česká měna se v noci na dnešek vyšplhala na nový rekord. Prudce posílila až na 23 korun za euro. Podle ekonomů šlo o ojedinělý výkyv kurzu a pro další posilování české měny není důvod. Ráno se kurz vrátil na 24,77 Kč za euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Filip Rožánek, Miroslav Panuška

Jak řekl Radiožurnálu analytik České spořitelny Martin Lobotka, výkyv kurzu koruny způsobilo několik ojedinělých obchodů, které proběhly na vysoce nelikvidním trhu.: "Samozřejmě je těžké říct, kdo korunu nakupoval. Podle mých předběžných zpráv ji nakupoval jeden australský fond. Protože to proběhlo v neděli v noci, kdy jsou trhy v Evropě i ve Spojených státech zavřené, byla na trhu extrémně nízká likvidita - téměř nulová. To znamená, že je velmi těžké sehnat někoho, kdo vám koruny prodá. Při té nízké likviditě pak musel zmiňovaný fond nakupovat koruny velice draze."

Vláda se minulý týden dohodla s Českou národní bankou na opatřeních, která by měla omezit posilování kurzu koruny. Stát by například neměl vydávat dluhopisy v cizí měně a privatizační příjmy vlády by měly být uloženy na speciální účet ČNB a nepřevedeny do cizí měny.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme