Česká mincovna v Jablonci nad Nisou se bude se prodávat

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou jde do prodeje. Firma, která zajišťuje výrobu oběživa, pamětních mincí a medailí, byla doposud divizí společnosti Jablonex Group. Kvůli prodeji mincovny bude do obchodního rejstříku zapsána jako nová akciová společnost, která je stoprocentní dcerou Jablonexu Group.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince

Mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Prodej zajišťuje společnost Patria Finance, která začíná v prvním kole napřímo oslovovat banky a mincovny v Evropě, USA a Kanadě. "Nějaká mincovna by byla podle mne nejvěrohodnějším akcionářem, protože Česká národní banka nemá zájem se stát akcionářem," vysvětluje předseda představenstva nové akciové společnosti Miroslav Jotov. Podle ředitele mincovny Jana Vízka se musí najít spolehlivý investor, protože má pokračovat v ražbě české národní měny. "Mince, stejně jako zbraně nebo jedy nemůže vyrábět každý," poznamenal.

Česká mincovna byla nejmenší, ale nejdynamičtěji se rozvíjející divizí skupiny Jablonex Group. Na rozdíl od ostatních divizí její tržby každoročně stoupaly a její hospodaření bylo trvale ziskové. V loňském roce utržila 460 milionů korun, což představuje ve srovnání s rokem 2007 nárůst na více než dvojnásobek. "Zisk vzrostl ještě výrazněji na 60 milionů korun," řekl Vízek.

Mincovna je součástí skupiny Jablonex Group, která patří k největším výrobcům bižuterie na světě. Skupina se zaměřuje na výrobu sklářské suroviny, bižuterních polotovarů, zejména perlí, a hotové bižuterie. Uskupení vzniklo na podzim 2005 spojením Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. Akcionáři se však rozcházeli v názoru, jak ji vést v boji se silnou korunou a asijskou konkurencí a rozhodli se firmu prodat. O divize Sklo a Perle má zájem Preciosa a část bižuterie chce koupit rakouská bižuterní firma Swarovski, jejíž zakladatel pochází z Jablonecka a má pětinový podíl v Jablonexu. Výrobu, o niž není zájem, Jablonex postupně ukončuje a pracovníky propouští.

Ivana Bernáthová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme