Česká národní banka chce další rok a půl držet kurz eura na hodnotě 27 korun

Česká národní banka chce kurz eura na hodnotě okolo 27 korun držet rok a půl. Uvedl to guvernér centrální banky Miroslav Singer. Podle něj intervence přiměje lidi, aby neodkládali nákupy dražšího zboží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

Singer věří, že hrozba zdražování přesvědčí ty, co mají našetřeno, aby nakupovali dražší věci. Ceny aut, elektroniky nebo bytů už prý klesat nebudou. Rozhovor s guvernérem přináší Mladá fronta DNES.

Centrální banka doufá, že lidé začnou utrácet úspory, které se teď hromadí na účtech.

Podle Singera je intervence nutná, jinak by hrozila deflace a útlum ekonomiky. Umělé zvýšení kurzu eura prý nepovede ke zdražování, ale stabilizaci cen. Díky dobré úrodě by pak neměly zdražit ani potraviny. Inflaci v prvním pololetí roku 2014 očekává Singer do jednoho procenta.

Podle premiéra Jiřího Rusnoka intervence pomohou domácí ekonomice a zvýší její konkurenceschopnost. Pomohou i státnímu rozpočtu, protože ekonomický růst bude vyšší. Doprovodné negativní efekty intervencí se podle něj přeceňují.

Ministr pro místní rozvoj František Lukl upozorňuje, že slabší kurz koruny snižuje možnost dotací z Evropské unie, které k nám proudí.

Poprvé se k oslabení koruny dnes vyjádřil pro Českou televizi také ministr financí Jan Fischer: „Pevně věřím, že rozhodnutí České národní banky, které respektuji, je autonomní. Je to rozhodnutí nezávislé instituce. Nezávislost ČNB tradičně velmi respektuji. Je to samozřejmě nejen autonomní a nezávislé rozhodnutí, ale je to plně v odpovědnosti ČNB.“

Podle prezidenta Miloše Zemana intervence centrální banky ještě nikdy ničemu neprospěly a vedly v minulosti jen ke ztrátám.

Lenka Šumová, Michaela Vydrová, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme