Babišův poradce Aleš Michl bude novým členem bankovní rady, oznámil prezident Zeman

Novým členem bankovní rady České národní banky jmenuje prezident Miloš Zeman ekonoma Aleše Michla, který je poradcem premiéra Andreje Babiše (hnutí ANO). Spolu s dalším novým členem ho do funkce jmenuje 21. listopadu. Zeman to ve čtvrtek řekl v televizi Barrandov. Jméno druhého kandidáta do bankovní rady neuvedl.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 22:01 4. 10. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Michl odpovídal na otázky moderátora Jana Moláčka

Ekonom Aleš Michl | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Zeman uvedl, že Michla jmenuje členem bankovní rady České národní banky nezávisle na jeho funkci poradce předsedy vlády. „Já mám velmi rád jeho texty. Řadu z nich jsem studoval, řada z nich se mi líbí. A mimo jiné má smysl pro humor, což je vzácnost – a mezi ekonomy dvojnásobná vzácnost,“ uvedl prezident.

Na dotaz, kdo je druhým kandidátem na člena bankovní rady, prezident přímo neodpověděl. Řekl pouze, že jde o jméno, které už se objevilo v médiích.

Máme kupu peněz na investice i na plnění slibů, tvrdí Babišův ekonomický poradce Michl

Číst článek

Z bankovní rady ČNB odejdou koncem listopadu viceguvernéři centrální banky Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík. Vyprší jim druhé funkční období – na třetí již nemohou kandidovat.

Michla zmiňovali finanční analytici jako možného nového člena bankovní rady ČNB už v roce 2016, kdy z rady přecházel na místo guvernéra banky Jiří Rusnok a zároveň končil mandát dalšího člena rady Kamila Janáčka.

Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a do funkce je jmenuje prezident republiky.

ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme