Česká národní banka dostala nové vedení

Česká národní banka má nové vedení. Mandát v sobotu vyprší čtyřem členům bankovní rady, včetně guvernéra Zdeňka Tůmy. Prezident republiky tedy jmenoval nové členy Bankovní rady. V čele centrální banky zůstává podle očekávání na dalších šest let guvernér Zdeněk Tůma, viceguvernérem se stal ekonom Miroslav Singer. Do bankovní rady nově zasednou také Robert Holman z Vysoké školy ekonomické a bývalý šéf České konsolidační agentury Pavel Řežábek. Většina odborníků dopředu říkala, že takovou volbu vítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma | Foto: Česká národní banka

Také podle hlavního ekonoma HVB banky Pavla Sobíška tak bude zajištěna kontinuita měnové politiky. "Myslím, že ČNB dobře obstála i v těch těžších chvílích, jako bylo neenormní posílení koruny v roce 2002 nebo krach Union banky. Česká národní banka taky určitě obstála při plnění svého základního úkolu, kterým je zachování nízkoinflačního prostředí."

Podle posledních informací jsou to lidé názorově blízcí Václavu Klausovi. Nová bankovní rada by ale nemusela být vystavena zkoušce soudržnosti, jak tvrdí víceguvernér banky Luděk Niedermayer, který ve své funkci zůstává. "Ta nejdůležitější a nejzajímavější diskuze o měnové politice je velmi živá, zaznívají tam různé názory proti sobě a spěje to ke hlasování. Osobně řeknu, že někdy člověk ex-post uzná, že je dobré, že byl přehlasován. zažil jsme mnoho jednání, na kterých mnoho z nás změnilo názor a uznali argumenty těch ostatních diskutujících."

Bankovní radu opustili viceguvernér Oldřich Dědek a členové Pavel Štěpánek a Pavel Racocha. Zůstávají viceguvernér Luděk Niedermayer a do prosince roku 2006 Michaela Erbenová a Jan Frait.

Na obchodování s korunou by obměna vedení centrální banky neměla mít vliv, trh ale s napětím čeká na první vyjádření nových bankéřů k měnové politice.

Markéta Kaclová, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme