Česká národní banka: Ekonomika letos klesne téměř o čtyři procenta

Česká národní banka zhoršila výhled české ekonomiky. Klesnout by podle ní měla letos o 3,8 procenta. Ještě v květnu přitom čekala propad o víc než procento nižší. Příští rok pak centrální bankéři předpokládají růst pouhých 0,7 procenta a v roce 2011 by mělo hospodářství růst zhruba o dvě procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma | Foto: Česká národní banka

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma vysvětlil ve vysílání Rádia Česko, proč výhled zhoršili: "Největší ránu má česká ekonomika za sebou. Dosedáme na dno propadu. Nicméně čísla jsou horší z toho důvodu, že i ve světě byl propad větší, než se očekávalo. Stejně i u nás."

Přehrát

00:00 / 00:00

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma ve vysílání Rádia Česko o snížení úrokové sazby

Guvernér Tůma Rádiu Česko ještě řekl, že neočekává výrazné posílení české měny: "Neznamená to, že bychom se skokem ocitli na úrovních, které byly v polovině loňského roku, kdy posílení koruny bylo opravdu prudké a pro exportéry představovalo problém. Kurs se uklidnil a je stabilnější."

Na prognózu České národní banky, která také snížila úrokové sazby na historické minimum, čekali netrpělivě nejen ekonomové, ale také ministerstvo financí. Podle Eduarda Janoty z ní bude vycházet návrh státního rozpočtu na příští rok.

Ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek považuje nový odhad ČNB za realistický na rozdíl od její květnové prognózy, která předpovídala pokles ekonomiky "jen" o 2,4 procenta. "Domnívám se, že ekonomika skutečně klesne tak, jak ČNB nyní prognózuje," uvedl Sobíšek v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes.

Ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek uvažoval o budoucnosti české ekonomiky ve vysílání Radiožurnálu v pořadu Stalo se dnes. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Větší pokles než před několika měsíci očekává v nové prognóze i ministerstvo financí, a to 4,3 procenta. V roce 2010 by pak hrubý domácí produkt měl podle ministerské prognózy mírně vzrůst o 0,3 procenta. V roce 2011 by pak podle odhadů MF měla ekonomika již růst tempem 2,4 procenta a v roce 2012 tempem 3,2 procenta.

Podle odhadů Evropské komise letos česká ekonomika klesne o 2,7 procenta a Mezinárodní měnový fond očekává letos propad o 3,5 procenta.

Přečtěte si také:
Úrokové sazby v Česku jsou na historickém minimu

Roman Chlupatý, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme