Česká národní banka odebrala licenci ERB bank oprávněně, rozhodl Nejvyšší správní soud

Odnětí bankovní licence ERB bank bylo v souladu se zákonem, rozhodl Nejvyšší správní soud. Zamítl kasační stížnost banky. Licenci jí v roce 2016 odebrala Česká národní banka. ERB bank už dříve neuspěla u soudů nižších stupňů, s jejichž rozhodnutím se Nejvyšší správní soud ztotožnil. Zprávu o rozhodnutí v úterý zveřejnil Nejvyšší správní soud na webových stránkách.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

(ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Rozhodnutí o odebrání povolení k činnosti nebylo podle Nejvyššího správního soudu nepřiměřené ani rozporné s údajným legitimním očekáváním ERB bank.

Okolnosti pádu ruské ERB banky: vlídnost pro byznysmeny z okolí Gazpromu

Číst článek

„Zároveň Česká národní banka postupovala správně, když pochybení banky posoudila ke konkrétnímu datu v minulosti, ovšem nechala otevřenou možnost, že by až do rozhodnutí o odnětí bankovní licence mola přihlédnout k případným zlepšením v činnosti banky," uvedl v rozhodnutí soudce Nejvyššího správního soudu Pavel Molek.

Dodal, že zlepšení nenastala, a banka ani přes uložená nápravná opatření v roce 2014 vytýkané nedostatky neodstranila.

Česká národní banka odebrala ERB bank licenci v roce 2016, protože řídicí a kontrolní systém banky nesplňoval požadavky zákona o bankách a související předpisy. Předběžným opatřením ještě před odnětím licence centrální banka zakázala bance přijímat vklady, poskytovat úvěry a nabývat riziková aktiva.

Rozhodnutí o předběžném opatření i odnětí licence banka neúspěšně napadla rozkladem. Proti rozhodnutím o rozkladu podala žaloby, které Městský soud v Praze spojil ke společnému řízení a zamítl je. Nyní se s ním ztotožnil i Nejvyšší správní soud.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme