Rok od konce intervencí ČNB: Posílení koruny není tak velké, jak se očekávalo, hodnotí ekonom

Dne 6. dubna 2017 skončily měnové intervence České národní banky a po více než třech letech se tak kurz české měny znovu začal řídit nabídkou a poptávkou na trhu. Od té doby koruna posílila vůči euru zhruba o korunu a sedmdesát haléřů. „Výstup z kurzového režimu slabé koruny se docela povedl, protože zůstává stabilní, což byla jedna z největších obav,“ hodnotí bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luděk Niedermayer ohlásil vstup do TOP 09

Luděk Niedermayer ohlásil vstup do TOP 09 | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Stále ale nejsme na konci té cesty. Kurz koruny je ovlivňovaný velkými spekulacemi, které ještě neskončily. Musíme počkat, až se vyčerpá obrovský objem investic nejrůznějších lidí do koruny,“ dodává Niedermayer, nyní europoslanec zvolený za TOP 09 a STAN.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před rokem skončily intervence České národní banky. Posílení koruny ale není tak velké, jak se očekávalo, říká ekonom Luděk Niedermayer.

Řada těchto investorů prý očekává, že koruna bude dále posilovat a drží své pozice s vidinou vyšších zisků. Na jednu stranu to pomáhá, protože to brzdí rychlé posilování kurzu, ale stále prý nejsme v normálním stavu, kdy kurz ve velké míře ovlivňuje síla ekonomiky.

Řada vývozců hlásí, že opuštění kurzového závazku mělo negativní vliv na výši jejich tržeb. Neměli si ale pro tuto předvídatelnou situaci vytvořit finanční polštář?

„Na polštáři se, lidově řečeno, velmi dobře leží, a to je odvrácená stránka intervenčního režimu. Teď se sešly dvě věci, které na podniky vytvářejí enormní tlak: posílení koruny a požadavky na růst mezd,“ uvádí.

Text vznikl pro Český rozhlas Plus.

Renata Kropáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme