Česká národní banka nechala úrokové sazby beze změn

Bankovní rada České národní banky se dnes nebude zabývat nastavením úrokových sazeb. Oznámila to mluvčí centrální banky Pavlína Bolfová. Někteří ekonomové přitom očekávali, že by dnes bankéři mohli sazby mimořádně snížit, a to až o půl procentního bodu. Právě k takovému kroku se včera uchýlila řada světových centrálních bank. Podle některých ekonomů česká ekonomická situace okamžité snížení úroků nevyžaduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Na rozhodnutí centrální banky neměnit úrokové sazby reagovala česká měna okamžitě. Už kolem desáté hodiny dopoledne začala posilovat. Dostala se až na 24 koruny a 55 haléřů za euro a 17 korun 85 haléřů za americký dolar. Z prvotního překvapení se už obchodníci trošku vzpamatovali, takže česká měna zase mírně klesá.

Česká národní banka tak nenásledovala centrální banky Spojených států, eurozóny, Británie a dalších zemí ohrožovaných finanční krizí. Ty v obavách ze zpomalení ekonomik, a ve snaze obnovit důvěru na trzích, úroky o půl procenta snížily. Podle bývalého viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera je takový zásah na místě: "Já bych řekl, že mítink bude mít nepochybně taktickou povahu. Ale důvody, které opodstatňují snížení úrokových sazeb ostatními centrálními bankami, platí v naší ekonomice nepochybně také. Myslím, že už i běžný posluchač si je vědom, že dochází k něčemu nežádoucímu v naší ekonomice, že dojde ke zpomalení ekonomického růstu.".

Náhle, nečekaně a jednotně snížily základní úrokové sazby.Světové centrální banky ve středu po obědě SLOV.O Například u našich západních sousedů se ale tento krok míjel s účinkem. Německý burzovní index DAX se včera propadl o bezmála šest procent a na okamžik dokonce prolomil i magickou hranici 5000 bodů.

Ministři financí členských zemí EU se v úterý dohodli na zvýšení záruky za vklady na 50.000 eur. Některé státy ale mohou garantovat vklady až do výše 100.000 eur. České ministerstvo financí v reakci na současnou globální krizi navrhne zvýšení garance ze současných 25.000 eur na 50.000 eur. Česká vláda tento plán posoudí příští týden.

Český premiér Mirek Topolánek nesouhlasí s reakcemi některých evropských států na finanční krizi. Podle jeho vlastních slov nabourávají důvěru Evropské unie více než cokoli doposud. Uvedl to při své oficiální návštěvě Turecka: "Všechna ta opatření jsou naprosto umělá, jdou proti samotnému smyslu EU. A musím říct, že to je velká deziluze. Myslím si, že to, co se stalo v posledních dnech, tak nabourává důvěru v EU než cokoli předtím."

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka jsou naopak státní garance za vklady soukromých střadatelů do výše 50 tisíc EUR nedostatečné. Na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny proto budou sociální demokraté prosazovat vyslovení stoprocentní státní záruky za vklady českých občanů.

MMF: USA a Evropa míří k recesi

Spojené státy a Evropa se budou pohybovat na pokraji hospodářské recese. Globální hospodářský růst bude výrazně nižší, než se předpokládalo. S takovou neradostnou předpovědí přišel Mezinárodní měnový fond krátce před zasedáním spolu se Světovou bankou, které začíná v pátek ve Washingtonu.

Světová ekonomika prožívá nejnebezpečnější šok vyspělých finančních trhů od 30. let minulého století. To je jeden z hlavních závěrů pravidelné zprávy o vývoji světové ekonomiky, kterou dvakrát ročně publikuje Mezinárodní měnový fond.

Světová finanční organizace výrazně snížila svůj odhad globálního hospodářského růstu pro příští rok z 3.9 na 3 procenta. Současně ale ujistila, že pokud vlády vyspělých zemí podniknou potřebné kroky, což už začínají dělat, nehrozí globální ekonomický propad.

I to bude podle očekávání za několik dnů předmětem jednání výročního zasedání mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu.

Šéf amerických financí varuje před dalšími problémy bank

Podle amerického ministra financí Henryho Paulsona potrvá nějakou dobu, než zabere vládní plán na pomoc finančním trhům. Současná špatná situace se tak podle něj dotkne mnoha amerických rodin.

"Některé finanční instituce nevydrží. Nehledě na nové pravomoci ministerstva financí, které získalo, aby jim pomohlo," prohlásil ministr financí Paulson. Jedním dechem vyzval své kolegy z ekonomicky nejsilnějších zemí k další koordinované pomoci finančním trhům.

Ministr Paulson vystoupil před novináři, aby vysvětlil, co bude navrhovat na schůzce s kolegy skupiny G7 - hospodářsky nejvyspělejších zemí, kteří se ve Washingtonu sejdou zítra.

Milan Kopp, Jiří Hošek, Vít Pohanka, David Koubek, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme