Česká národní banka rozhodne o úrokových sazbách

Guvernéři České národní banky rozhodují o dalšími vývoji úrokových sazeb. Analytici se v názorech na konečné rozhodnutí bankovní rady různí. Dosud převládal názor, že sazby se sníží o čtvrt procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

Rada České národní banky je nejednotná. Pokud dojde ke snížení sazeb bude to těsnou většinou. V případě snížení by základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla na 1,25 procenta. To je dosud nejnižší hodnota vůbec.

Důvodů ke snížení úroků je podle odborníků více než v červnu, kdy je rada nechala beze změn. Zhoršuje se celoroční výhled české ekonomiky a inflace klesá rychleji než národní banka očekávala.

Snížení úroků napomáhá i kurz koruny. Spekulanti korunu prodávají ve strachu z nižších sazeb. V případě snížení sazeb se tak může posilování koruny ještě zrychlit.

Bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer očekává spíše stagnaci úrokových sazeb. Podle něj by navíc případné snížení úvěry příliš nezlevnilo:

"Myslím si, že vliv by byl opravdu marginální. Je tam velká prémie za likviditu. To znamená, že všichni lidé, kteří disponují penězi na půjčování si účtují přirážku za to, že peníze půjčují na delší splatnost. To už je vidět například na rozdílu úrokových sazeb mezi dvoutýdenní a tříměsíční půjčkou."

Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je nyní 1,5 procenta. Bankovní rada naposledy snížila úrokové sazby letos 7. května.

O úrokových sazbách bude rozhodovat i Evropská centrální banka

Hlavní ekonom ING Wholesale Banking Vojtěch Benda si myslí, že pohyb se nedá očekávat ani na Evropské úrovni:

"Na straně Evropské centrální banky převažuje názor, že sazby zůstanou pravděpodobně beze změny na jednom procentu, které lze považovat i za takové pomyslné dno poklesu úrokových sazeb v předcházejících měsících a které pravděpodobně zůstane delší dobu nezměněno."

Přečtěte si také:
V Česku klesl počet poskytnutých hypoték
Úrokové sazby zůstanou v Americe i nadále velmi nízké
Eurozóna se poprvé v historii dostala do deflace
ČNB snížila úrokové sazby na nejnižší hodnotu od vzniku České republiky

Veronika Malá, Nikola Bojčev, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme