Česká národní banka rozhodne o úrokových sazbách

O výši úrokových sazeb bude jednat bankovní rada České národní banky. Podle většiny ekonomických analytiků žádnou změnu nepřijme. Přiznávají ale, že to úplně jisté není.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Na posledním měnovém zasedání hlasovali proti změnám čtyři ze sedmi členů bankovní rady. Základní úroková sazba tak zůstala na historicky nejnižší úrovni 1,25 procenta. Podle některých ekonomů je ale snížení reálné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Luděk Niedermayer byl hostem pořadu Svět o deváté.

"Existuje reálná šance, že Česká národní banka sníží svoji hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Tím důvodem, proč by tomu tak mělo být, je především pozitivní vývoj inflace v letošním roce a zejména příznivý vývoj inflace v roce příštím," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Vzhledem k tomu, že česká ekonomika prošla hlubokou recesí, bude její oživení podle Dufka jen velmi nevýznamné a pozvolné. "Proto tady existuje prostor i pro nižší úrokové sazby," odhaduje.

ČNB sazby zřejmě nesníží

Analytik ze společnosti Next finance Vladimír Pikora naopak očekává, že bankovní rada úrokové sazby nesníží. "Nakonec bude rozhodnuto těsnou většinou, že úrokové sazby nebudou sníženy a zůstanou na stávajících úrovních," předpokládá Pikora.

Podle něj totiž existují rizika, že krize změnila potenciál ekonomiky a že do budoucna s nižším potenciálem přijdou i inflační tlaky. "V příštím roce by měla inflace růst a mohla by nakonec centrální banky zaskočit svou výší. A proto snižovat nyní úrokové sazby by mohlo být nebezpečné," dodává analytik Next finance.

K ponechání úrokových sazeb se přiklání i někdejší viceguvernér a současný šéf konzultingu společnosti Deloitte Luděk Niedermayer. "Lehce bych inklinoval k ponechání úrokových sazeb tam, kde jsou. Centrální banka ale udělala to, co měla," řekl Niedermayer.

Bankovní rada jedná o měnových otázkách osmkrát ročně. Výjimečně také na mimořádných zasedáních. Ve středu bude kromě jiného projednávat osmá situační zpráva o měnové politice.

Zuzana Filípková, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme