Ekonomika se podle centrální banky v příštím roce zotaví pomaleji. Letos pokles odhaduje na 7,2 procenta

Česká národní banka zlepšila odhad letošního výkonu ekonomiky. Podle nejnovější predikce se propadne o 7,2 procenta. Dřív centrální banka počítala s výraznějším poklesem. Naopak zotavení z koronavirové krize v příštím roce nebude tak rychlé, jak předpokládala v minulosti. Hospodařství podle ní přidá 1,7 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:04 5. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Někdy na jaře příštího roku by měla už citelně odeznívat druhá vlna a zhruba do poloviny roku by se situace měla vrátit epidemiologicky a tudíž i z hlediska fungování ekonomiky zhruba do úrovně, jakou jsme zažili v létě tohoto roku,“ hodnotí ekonomický vývoj guvernér centrální banky Jiří Rusnok. 

Evropská komise zmírnila odhad letošního propadu české ekonomiky, zhorší se podle ní o 6,9 procenta

Číst článek

Bankovní rada taky jednala o změně úrokových sazeb - nakonec je ale ponechala na současné úrovni. Základní úroková sazba tak zůstala na 0,25 %. Prognóza počítá nejprve se stabilitou tržních úrokových sazeb následovanou jejich postupným růstem příští rok. Nelze vyloučit, že sazby se nebudou zvyšovat celý příští rok, dodal Rusnok.

Podle guvernéra to souvisí s nejistotami a riziky, která ohledně nově odhadovaného vývoje ekonomiky považuje centrální banka za výrazná. Patří mezi ně další možné zhoršení průběhu druhé vlny pandemie, vývoj rozpočtové politiky v příštím roce, vnitropolitický vývoj v USA, odchod Velké Británie z Evropské unie bez dohody nebo nejistota ohledně skladby nabídkových a poptávkových faktorů, které stojí v pozadí pozorovaného i do budoucna očekávaného domácího a zahraničního cenového vývoje.

„Ve světle těchto významných nejistot považuje bankovní rada za pravděpodobné ponechání úrokových sazeb na nízké úrovni po delší dobu, než předpokládá základní scénář prognózy,“ uvedl Rusnok.

Jakub Horáček, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme