Úroková sazba zůstane beze změny. Centrální banka ji kvůli nejistému vývoji v zahraničí nezměnila

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 1,75 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:32 28. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČNB

ČNB | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Důvodem čtvrtečního rozhodnutí je podle ekonomů především nejistý vývoj v zahraničí. Ten souvisí hlavně s vyjednáváním o brexitu a zhoršením výhledu vývoje německé ekonomiky.

Banky a spořitelny vydělaly 82 miliard, o devět procent více než loni, oznámila národní banka

Číst článek

„Stejně jako na předchozím únorovém jednání rozhodování ČNB nebylo ani tolik o samotné domácí ekonomice, ale spíše o vnímání vývoje v zahraničí. Další růst sazeb ČNB se tak bude odvíjet právě od vývoje v zahraničí,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč očekává v letošním roce jedno zvýšení úrokových sazeb. „Kdy a zda vůbec k takovému kroku dojde, bude záviset především na oživení hospodářského růstu v Německu a eurozóně obecně a s tím souvisejícím vývojem inflačních očekávání,“ uvedl.

Cyklus zvyšování úrokových sazeb v Česku se přitom podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové blíží ke svému vrcholu. „V novodobé historii se bude jednat o třetí nejkratší cyklus utahování měnové politiky ČNB. Nízké úrokové sazby se stanou novým normálem, a to nejen v Česku,“ uvedla.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Rada ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby na zasedání loni 1. listopadu. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tehdy stoupla o 0,25 procentního bodu. Šlo tak o čtvrté zvýšení sazeb v řadě a celkově páté v loňském roce. Na zasedání v únoru rada nechala sazby beze změny.

Zasedání rady se ve čtvrtek zúčastnilo všech sedm jejích členů. Tisková konference po jednání rady začne ve 14.15, kde guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámí důvody čtvrtečního rozhodnutí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme