Ze ztráty do černých čísel. Česká národní banka vykázala loni zisk 1,79 miliardy

Česká národní banka loni vykázala zisk 1,79 miliardy korun. O rok dříve banka vykázala ztrátu 249,3 miliardy korun. Vyplývá to z Roční zprávy o výsledku hospodaření, kterou ve čtvrtek ČNB zveřejnila. Do hospodaření se podle národní banky pozitivně promítlo oslabení kurzu koruny, vyvolané zejména vývojem na zahraničních finančních trzích. V opačném směru působilo zvyšování úrokových sazeb.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:18 28. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Původně v lednu ČNB v dekádní bilanci informovala, že loni vykázala ztrátu 3,86 miliardy korun. „Po zaúčtování všech dodatkových operací byl však vykázán výše uvedený zisk. Hlavní vliv na to měla změna účetní metody, podle které nerealizované zisky a ztráty z dluhových cenných papírů již nejsou evidovány v bilanci, ale vstupují přímo do hospodářského výsledku,“ uvedla banka.

Úroková sazba zůstane beze změny. Centrální banka ji kvůli nejistému vývoji v zahraničí nezměnila

Číst článek

Zisk ČNB využije na částečnou úhradu účetní ztráty z minulých let. Ta ke konci loňského roku činila 188,9 miliardy korun, po využití loňského zisku bude 187,1 miliardy korun. „ČNB předpokládá, že kumulovanou ztrátu uhradí z budoucích zisků,“ uvedla dále banka.

Zároveň zopakovala, že ztrátu vykazovala i v minulosti, aniž by to ohrozilo její zákonný mandát v péči o cenovou stabilitu a v dalších činnostech.

„Domácí měna oslabila vůči hlavním rezervním měnám, a zvýšení korunové hodnoty cizoměnových aktiv a pasiv proto vygenerovalo kurzový zisk v souhrnné výši 42 miliard Kč,“ uvádí zpráva, kterou ve čtvrtek schválila bankovní rada ČNB. Naopak nárůst základních úrokových sazeb zvýšil náklady na operace ČNB na trhu.

Vliv na hospodaření měla podle ČNB i správa devizových rezerv, která byla negativně ovlivněná nízkými výnosy pevně úročených instrumentů v kombinaci s poklesem akciových trhů. „V předchozích letech ČNB při správě devizových rezerv profitovala zejména z růstu těchto trhů. Ten se postupně vyčerpal a v závěru roku 2018 všechny významné akciové trhy oslabily,“ uvedla banka.

Devizové rezervy centrální banky v korunovém vyjádření činily ke konci loňského roku zhruba 3,204 bilionu korun. Meziročně rezervy v korunách stouply o zhruba 53 miliard. Za jejich růstem v posledních letech byl především intervenční režim, kdy centrální banka od listopadu 2013 do dubna 2017 vynaložila dva biliony korun za nákup eur.

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává také dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme