Česká národní banka zvýšila klíčové úrokové sazby

Česká národní banka s platností od zítřka zvýšila klíčové úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Naposledy tyto sazby upravovala v únoru, kdy došlo k jejich snižování. Ekonomičtí analytici přitom krok centrální banky předpokládali nejdříve koncem srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na zvýšené inflační tlaky v české ekonomice upozorňují analytici už několik týdnů. Hlavní úpodíl na růstu inflace mají vyšší ceny potravin. Dnes na rostoucí riziko inflace musela podle viceguvernéra Luďka Niedermaiera reagovat i centrální banka: "My jsme zhodnotili ekonomický vývoj. Usoudili jsme, že perspektiy růstu ekonomiky jsou větší, ale zároveň už máme inflaci trochu větší, než jsme očekávali, a tento vývoj zřejmě bude v dalším období pokračovat. Bojíme se určitého zvýšení inflačního očekávání a toho, že by ten vývoj trval delší dobu, než je nezbytně nutné. A proto jsme přistoupili k úpravě měnových podmínek tak aby odpovídaly té situaci."

Zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu ale není příliš výrazné a podle Jana Vejmělka z Komerční banky by se nemělo nijak výrazněji projevit. Reakci úroků ze strany bank neočekávám nijak výraznou. Vše bude záležet na dalším vývoji. Pokud by centrální banka přistoupila v k nějakému dalšímu zvýšení úrokových sazeb, mohlo by se to promítnout. V současné době si to však nemyslíme."

Podle ekonomů bude další vývoj záležet především na tom, jak se budou inflační rizika během následujících období vyvíjet. Centrální banka přitom očekává, že by na konci roku mohla mzdová vyjednávání vedoucí k růstu mezd stimulovat poptávkovou inflaci.

Markéta Kaclová, Bohumír Mazáč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme