Česká penze dosahuje v průměru poloviny průměrného výdělku

Rozdíl mezi průměrným důchodem a průměrným výdělkem je v Česku větší, než tomu bývá v mnoha evropských zemích. Česká penze odpovídá v průměru polovině vydělaných peněz, zatímco rakouská, dánská či maďarská třem čtvrtinám. S necelou třetinou by si průměrně měli naopak vystačit Britové, se zhruba dvěma pětinami Němci či Belgičané. Vyplývá to z údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná peněženka

Prázdná peněženka | Foto: Comstock Images

Průměr zemí OECD v rozdílu mezi penzí a výdělkem zemí je 57,5 procenta, Česko je pod ním.

„Důvodů je více, ale asi největší je v míře solidarity, která v našem důchodovém systému pořád je. Ta je velká, což je určitým způsobem dobré z hlediska chudoby, protože naši důchodci nepatří do velkého podílu chudých jako v jiných zemích. Chudobu důchodový systém dokázal vyřešit. Na druhé straně je tam ta ekvivalence tak nízká, že vyšší příjmové skupiny mají ten poměr mnohem nižší, než to ukazuje tabulka, která je zveřejňovaná, protože tam se jedná o průměrný důchod a průměrnou mzdu,“ říká Vojtěch Krebs z katedry hospodářské a sociální politiky VŠE.

Podle Krebse je tedy třeba sledovat i jiné faktory, než jen průměr. Ten, kdo měl celý život nižší plat, má v poměru k platu důchod ve výši okolo 85 procent, naopak ten, jehož plat dosahoval čtyřnásobku průměrného platu, může mít důchod jen čtvrtinový.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu na Rádiu Česko mluvil Vojtěch Krebs z katedry hospodářské a sociální politiky VŠE

Nyní chce vláda na omezenou dobu zpomalit valorizaci penzí, poměr českých důchodů k výdělkům bude tedy dál klesat.

„Pokud by se to dělalo delší dobu, zakládalo by to na dva problémy. Relace by se stále zhoršovaly, a vznikal by problém mezi takzvanými starodůchodci, kteří jsou v důchodu již dlouho, a těmi novými důchodci, kteří budou mít důchody vyšší, protože vyšší jsou i mzdy,“ dodává Krebs s tím, že nakonec bude muset dojít k nějakému kompromisu.

Patricie Polanská, Tomáš Pavlíček, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme