Česká pomoc po Katrině prospěla domorodcům i Praze

Ve Spojených státech si už zítra připomenou výročí, kdy na New Orleans udeřil Hurikán Katrina. Na Kubu a poté na Floridu právě teď přechází hurikán Ernesto, který se chvílemi mění na mohutnou tropickou bouři, ale pak zase sílí. Proto se zpravodaj Českého rozhlasu v Americe Alexandr Pícha zaměřil právě na hurikány i na to, jak je je důležité si v takových situacích pomáhat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předměstí New Orleans několik měsíců po Katrině

Předměstí New Orleans několik měsíců po Katrině | Foto: Alexandr Pícha

Letošní výročí Kartinu je pro Ameriku hodně významné. Lidé pochopitelně vzpomínají, ale hlavně využívají výročí k účelným akcím. Zástupci na všech úrovních vyhodnocují postup rekonstrukce a plánují nové systémy ochrany. Představitele nejvíce postižených států Lousiana a Mississippi to přivedlo i sem do Washingtonu.

Zajel jsem na jednu takovou konferenci v nadaci Heritage Foundation, abych, jak my rozhlasáci říkáme, odchytil nějaké zvuky. Američané mluví i na takových fórech účelně a stručně, a proto mě překvapilo, když zástupkyně mississippského ministerstva financí Becky Baum ve svém vystoupení zmínila českou pomoc v Mississippi.

Na lékárnu a veřejnou knihovnu jsme tam dali pár set tisíc dolarů, což je pro naši ekonomiku asi úměrné, ale přeci jen o dost méně než šlo ze západních zemí. A hlavně je to kapička v oceánu o hodně více než 100 miliard dolarů, které sem proudí od americké vlády a ze soukromých zdrojů.

Nedalo mi to a odchytil jsem pro zvuk právě reprezentantku státu Mississippi. Když jsem jí řekl, že jsem z Českého rozhlasu, který je v České republice, rozzářila se. Zeptal jsem se jí, jak vůbec ví, že jsme v Mississippi pomáhali, vždyť to ani nešlo přes její ministerstvo.

Odpověděla mi, že byla ve zničeném Biloxi a tam jí to lidé prostě řekli. V Biloxi jsem byl na jaře na reportáži. Stačilo opravdu vlastně málo a mohu potvrdit, že na jihu máme většinou vynikající pověst.

Kasino v Biloxi | Foto: Miroslav Konvalina

Američané si už zvykli na to, že jsou samostatní. Od nepaměti posílají finanční a materiální pomoc na všechno možné - a zbytek světa už to tak nějak bere jako samozřejmost.

Úplně na jinou úroveň vás ale v Americe dostane, když máte dostatek sebevědomí a velkorysosti a do pomoci druhým se také zapojíte. Každého z nás českých daňových poplatníků to stálo asi jednu korunu českou a padesát haléřů, ale udělalo nám to službu, která se penězi vůbec měřit nedá.

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme