Česká pošta zdražuje. Zákazníci si připlatí za známky i doporučená psaní

Česká pošta od února zvýší cenu známky na obyčejný dopis do 50 gramů o tři koruny na 19 korun. Cena doporučeného psaní vzroste o šest korun na 44 korun. Balíky o hmotnosti do dvou kg nezdraží. Vyplývá to z informací České pošty. Pošta zdražení odůvodňuje snahou o zajištění kvality a dostupnosti poštovních služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:39 2. 1. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (iliustrační foto)

Česká pošta (iliustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Množství posílaných dopisů v posledních letech klesá, přesto v celkovém objemu stále dominují. Ročně jich lidé pošlou stovky milionů. Jen v roce 2016 se ale snížil počet doručených obyčejných psaní o 11 procent.

Český rozhlas testoval doručování zásilek před Vánocemi. Pošta dodala včas jen polovinu

Číst článek

„Zasílání klasických listovních zásilek, pohlednic a dopisů, každý rok klesá v průměru o osm až deset procent. Je to způsobeno alternativními elektronickými možnostmi komunikace, jako jsou SMS, MMS, e-maily, datové schránky atd.," uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

O tři koruny podraží i obyčejné zásilky s vyšší hmotností. Například poslání dopisu do 100 g vyjde na 23 korun a půlkilová zásilka na 27 korun. Podobně například doporučené psaní o hmotnosti jeden kilogram bude stát 60 Kč.

U balíků Do ruky a Na poštu zůstanou stejné ceny v nejnižší kategorii do dvou kg, pro těžší zásilky se sníží počet hmotnostních kategorií. Zatímco do zhruba deseti kg po tomto kroku zásilky mírně zlevní, balíky o vyšší hmotnosti podraží. Například poslání desetikilového balíku Do ruky vyjde od února na 163 korun, což je o sedm korun méně než nyní, balík o hmotnosti 20 kg naopak podraží o 39 Kč na 247 korun.

Česká pošta za pár hodin spustí odstávku datových schránek. Jaké komplikace může způsobit?

Číst článek

Pošta naposled zvyšovala cenu známky pro vnitrostátní doručování v roce 2016, kdy její cena stoupla o tři koruny na 16 Kč. Ve stejném roce se zvyšovala i cena doporučeného dopisu. Loni pošta zdražila posílání doporučených a cenných balíků po České republice i do zahraničí.

„Cílem České pošty je nabídnout občanům České republiky takové portfolio poštovních i nepoštovních služeb, aby byly uspokojeny všechny jejich potřeby a požadavky jak z hlediska kvality, tak i dostupnosti. Výhodnější ceny ve srovnání se základním ceníkem získají držitelé Zákaznické karty České pošty, kterou si mohou zdarma pořídit na pobočkách České pošty nebo prostřednictvím internetu na www.zakaznicka-karta.cz," dodal Vitík. Nové poštovní podmínky se všemi změnami jsou k dispozici na všech poštách a na webu České pošty.

Česká pošta spravuje 3200 poboček, což představuje jednu z nejhustších sítí v Evropě. Podnik zaměstnává více než 31 000 zaměstnanců a v roce 2016 vykázal zisk 193 milionů korun při výnosech 19,4 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme