Česká pošta nakoupí nová auta. Podstatnou část na stlačený zemní plyn

Česká pošta vyhlašuje obří tendry na obnovu vozového parku. Ve dvou obřích tendrech vypsaných hned v lednu chce získat na 1468 užitkových vozidel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podnik v rámci zrychlené obnovy vozového parku poptává 873 dodávek a 595 malých užitkových vozidel. Potvrdil to mluvčí České pošty Ivo Mravinac:

„Vozový park si zasloužil obnovu už před mnoha lety, protože když se podíváte do historie, tak ještě před třemi, čtyřmi lety bylo průměrné stáří našeho vozu zhruba 10 let, což je skoro neuvěřitelné. A myslím, že to viděli i zákazníci.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O nákupu nových vozů pro Českou poštu mluvila Jitka Hanžlová

Pošta původně chtěla postupně kupovat nová auta až do roku 2015. Ale loni dozorčí rada i zakladatel - tedy ministerstvo vnitra - rozhodli celý proces urychlit.

„Bylo to dáno tím, že pošta začala využívat operativní řízené, které se ukázalo jako ekonomicky jednoznačně nejvýhodnější. Základním kritériem je tzv. total cost of operation, což jsou celkové provozní náklady na vozidlo po dobu pěti let a zároveň 125 tisíc najetých kilometrů,“ vysvětlil Mravinac.

Podle Iva Mravinace jich už teď má Česká pošta kolem 800 aje s nimi velice spokojená.

Na jihu Moravy se v menších obcí obávají rušení pošt, podepisují petice

Číst článek

Pošta si chce pořídit dodávky, malé vozy, auta s náhonem na všechna čtyři kola pro horské oblasti, ale také vozy s pohonem na stlačený zemní plyn - takzvané CNG.

„Jedinou nevýhodou je, že je zatím zásadní nedostatek čerpacích stanic. Přitom každý podnik, který auta využívá v širší míře by o tom uvažoval, protože provozní náklady takového vozidla klesnou až na jednu polovinu, což je pro každého ekonomicky bezpochyby velice zajímavé.“

Česká pošta | Foto: Filip Jandourek

Také proto pošta už před časem nabídla plynařům, že jim může s rozšířením sítě čerpacích stanic pomoci. Nabízí zřízení stanic ve svých depech s tím, že by je otevřela také ostatním motoristům. Jednání o této nabídce ještě neskončilo.

Výši finančních prostředků na obří tendry na nákup nových vozidel Česká pošta samozřejmě nezveřejňuje. Na kolik to celé přijde, bude záviset na tom, jaké ceny se jí podaří od dodavatelů vysoutěžit.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme