Česká pošta nedostane peníze z kompenzačního fondu. Ten měl dotovat malé pobočky

Česká pošta by mohla přijít o miliardy korun na provoz. Evropská komise se postavila proti kompenzačnímu fondu, který měl sloužit na dotování provozu ztrátových poboček. Pošty by na malých městech a v odlehlých vesnicích získávaly ročně stamilionové částky. Podle mluvčího Matyáše Vitíka ale Česká pošta nechce nic, na co by neměla nárok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Do toho kompenzačního fondu měli přispívat všichni hráči na trhu včetně České pošty. Tady se dostáváme k té nelogičnosti, že by platila de facto sama sobě. Česká pošta nechce nic, na co by neměl nárok. My pouze říkáme, že pokud si stát něco u České pošty objednal, tak by za to měl zaplatit,“ říká Vitík.

Lidové noviny informovaly, že se ministerstvo vnitra obává, že zastavení výplat peněz z fondu by mohlo vést k zadlužení pošty či propouštění zaměstnanců. Ministři vnitra průmyslu navrhují, aby stát na doporučení Bruselu přistoupil. Řešením by pak mohla být legislativní změna, která by umožnila uhradit České poště celou částku ze státního rozpočtu.

Vláda ve středu jednala o tom, jestli problém s kompenzačním fondem bude řešit přímo s Bruselem nebo si najde nějakou jinou cestu, jak České poště ztrátu nahradit. Dohodla se na druhé variantě.

„Na základě dnešního rozhodnutí vlády Evropská komise přislíbila v jednání mezi kabinetem komisařky pro hospodářskou soutěž a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, že nebude zahajovat formální řízení s Českou republikou ve věci těchto veřejných podpor,“ říká náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Ministři musejí své náhradní řešení předložit do konce února.

David Černý, Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme