Česká pošta po pěti letech zdražuje ceny listovních služeb

Lidé si od srpna připlatí za posílání dopisů, cenných psaní a poštovních poukázek. Česká pošta mění ceny po pěti letech. Jedním z důvodů je zvýšení cen energií a pohonných hmot. Ročně by tak průměrná domácnost měla podle odhadů zaplatit za poštovní služby zhruba 50 korun navíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Mně připadá, že už teď je to docela drahé, takže by to mohli nechat tak, jak to je.“

„Problém je, že Česká pošta má monopol, a tím pádem může tyhle věci dělat. Samozřejmě je to hodně, ale nic s tím nenaděláme,“ zní názory zákazníků pošty.

Na pražské pobočce pošty se týdně na změny cen informují desítky lidí. Od prvního srpna podraží nejen běžné listovní zásilky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o chystaném zdražení služeb České pošty zjišťovala redaktorka Petra Benešová

„Například u obyčejného psaní cena vzroste o tři koruny, stejně tak u doporučeného psaní. U cenného psaní je nárůst o dvě koruny a za poštovní poukázku typu A zaplatí zákazníci nově o čtyři koruny více,“ informuje mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Obyčejný dopis do 50 gramů bude stát třináct korun. Ročně by tak průměrná domácnost měla podle odhadů zaplatit za poštovní služby zhruba padesát korun navíc. Dopad zdražení prý zmírní zákaznická karta České pošty. Lidé už si ji mohou bezplatně objednat na internetu nebo na poštovních pobočkách.

„Pokud si klient pořídí zákaznickou kartu, pak se mu cena obyčejného psaní do 50 gramů zdraží pouze o jednu korunu,“ vysvětluje Selicharová. Zdražování po pěti letech prý bylo nutné. Zvýšily se ceny energií a pohonných hmot.

Počet poštovních zásilek klesá

„Od té doby se i přes výrazný nárůst cen vstupů neměnily naše ceny. A to vůbec neodráží ekonomický vývoj, tedy nárůst inflace, navýšení průměrné mzdy, zvýšení cen energií a mýtného,“ dodává mluvčí.

Navíc klesá počet listovních zásilek, které lidé posílají. Pošta ale musí stále udržovat v chodu drahé technologie a platit doručovatele. Roční úbytek je až půl miliardy zásilek. Lidé totiž dávají přednost esemeskám nebo mailům, jak říká i jedna z klientek pošty:

„Obyčejné dopisy už posílám tak málo, že se mě to asi nedotkne. Když už posílám nějaký pohled, tak je mi jedno, jestli za něj zaplatí o tři nebo pět korun víc.“

Česká pošta ujišťuje, že i po zdražení budou ceny jejích služeb jedny z nejnižších v Evropě. Například za obyčejné psaní se ve Velké Británii a v Německu platí v přepočtu patnáct korun. Levnější ale stále bude dopis na Slovensku, kde přijde na 11,50, v Polsku pak deset korun.

Petra Benešová, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme