Česká pošta po pěti letech zdražuje ceny listovních služeb

Lidé si od dnešního dne připlatí za posílání dopisů, cenných psaní a poštovních poukázek. Známka na pohled a dopis už bude stát třináct korun. Česká pošta mění ceny po pěti letech. Důvodem jsou nákladnější energie a ceny pohonných hmot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Mně to moc nevadí, protože obyčejné dopisy posílám tak málo, že se mě to úplně nedotkne,“ říká jedna z klientek České pošty.

Na pražské pobočce České pošty bylo poslední červencový den rušněji. U malého stánku stáli lidé frontu a nakupovali si do zásoby větší množství písmenových známek.

Ty doplňují klasické známky s nominální hodnotou a mohou lidem ušetřit peníze. Mají časově neomezenou platnost a používají se i při změně cen. V červenci si je lidé ještě koupili za původní ceny deset, dvacet a jednadvacet korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdražování České pošty se zajímala reportérka Petra Benešová

„Písmenové známky A, Z a E, to znamená doručování vnitrostátní, po Evropě a do zámoří vám zůstávají, i když pošta bude upravovat ceny směrem nahoru nebo dolů,“ vysvětluje mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Nově se ceny upravily u několika položek. Obyčejný dopis do padesáti gramů stojí třináct korun, cenné psaní podražilo o dvě koruny, poštovní poukázka typu A o 4 koruny. Česká pošta mění ceny po pěti letech kvůli zdražování energií a pohonných hmot.

„Listovka opravdu padá závratnou rychlostí, meziroční propad dosahuje až osmi procent. Na výnosech z listovních zásilek Česká pošta v loňském roce přišla o 470 milionů korun,“ uvádí Mravinac.

Lidé místo posílání dopisů dávají přednost SMS zprávám nebo e-mailům. Pošta ale prý musí stále udržovat v chodu drahé technologie a platit doručovatele, i když je roční úbytek až půl miliardy zásilek.

Když si lidé bezplatně objednají zákaznickou kartu České pošty, měli by i po zdražení na zásilkách ušetřit. Ceny za listovní služby jsou u nás stále nižší než například v Německu a Velké Británii, kde dopis stojí v přepočtu patnáct korun. Levněji si ale stále lidé dopisují na Slovensku nebo v Polsku.

Petra Benešová, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme