Česká pošta kupuje První novinovou společnost, největšího distributora tisku

Česká pošta kupuje největšího distributora tisku a zároveň největšího alternativního poštovního operátora První novinovou společnost. Jejich spojením se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který o tom informoval na svém webu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta, logo, ilustrační foto

Česká pošta, logo, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít zejména v oblastech doručování poštovních listovních služeb, adresných a neadresných tiskových zásilek a doručování předplatného tisku na území České republiky,“ uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v oznámení.

První novinová společnost je největším distributorem tisku do prodejní sítě v Česku. Po fúzi se společnostmi PNS Grosso a Mediaservis je také největší alternativní společností zajišťující doručování adresných a neadresných zásilek v Česku.

Hlavními akcionáři První novinové společnosti jsou Mafra (37,51 procenta), Vltava Labe Media (35 procent) a Czech News Center (27,02 procenta). Za rok 2020 vykázala ztrátu 175 milionů korun, což bylo o 42 milionů méně než v roce 2019. Tiskem a doplňkovým zbožím zásobuje téměř 14 tisíc prodejních míst v Česku.

Česká pošta zaměstnává 27 tisíc lidí a provozuje 3200 poboček a dalších 2000 Balíkoven u smluvních partnerů. Podnik je od roku 2018 ve ztrátě. Podle výroční zprávy za rok 2020 byl konsolidovaný výsledek hospodaření minus 1,4 miliardy korun ve srovnání s ztrátou 286 milionů za rok 2019. V roce 2018 byla vykázaná konsolidovaná ztráta České pošty 186 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme