Dva tisíce za 10 let. Poštovních schránek v Česku ubývá, lidé je využívají stále méně

Pokud chcete hodit dopis nebo pohled do poštovní schránky, možná budete muset hledat déle než v minulosti. Za posledních deset let totiž z českých ulic ubyla skoro desetina schránek. Na vině je zejména klesající zájem o jejich používání. Standardní poštovní pobočky se pak hlavně v menších obcích často přeměňují v pošty Partner.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poštovní schránka (ilustrační foto)

Poštovní schránka (ilustrační foto) | Foto: Ludek | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0,©

V Česku je nyní přesně 20 855 poštovních schránek. Například před deseti lety jich bylo asi o dva tisíce víc. Schránky z českých ulic mizí hlavně proto, že je lidé využívají stále méně, řekl Radiožurnálu mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

„Počet listovních zásilek vybraných z poštovních schránek v porovnání únoru 2016 se stejným obdobím roku 2019 poklesl o 31,4 procenta. V souvislosti s touto skutečností jsou počty poštovních schránek redukovány,“ dodal.

Místo balíku do ruky lístek do schránky. Podle asociace e-shopů přibývá stížností na Českou poštu

Číst článek

Podle Vysoudila pošta přednostně odstraňuje ty schránky, které jsou hodně poškozené. Často se taky stává, že o odstranění schránky žádají majitelé soukromých budov nebo pozemků, kteří v minulosti s jejím umístěním na svém majetku souhlasili, ale teď už ji tam mít nechtějí.

Zároveň ale v Česku platí vyhláška, která určuje, kde poštovní schránky musí být. Tak například v menších obcích musí být poštovní schránka na každý započatý tisíc obyvatel. V praxi to znamená, že aspoň jedna schránka musí být v každé české obci. Jaká pravidla platí ve větších městech, říká mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

„Dostatečná hustota poštovních schránek je zajištěna, pokud je v každém sídelním celku, který má více než 10 tisíc obyvatel, umístěn takový počet poštovních schránek, aby vzdálenost z kterékoliv části sídelního celku, s výjimkou okrajových částí s podstatně menší hustotou zástavby, nepřesahovala jeden kilometr k nejbližší poštovní schránce,“ vysvětluje.

Podvodníci posílají e-maily s logem České pošty. Počítač kvůli nim může napadnout škodlivý software

Číst článek

Pošty Partner

Podle vyhlášky musí být schránky hlavně v místech, kam lidé běžně chodí - tedy například u obchodů nebo u autobusových a vlakových zastávek.

Naopak poštovních poboček neubývá. Hlavně proto, že už jich moc ubýt nemůže. Podle zákona jich totiž pošta musí provozovat aspoň 3200. A aktuálně jich v Česku je asi o sto víc. Ubývá ale standardních poboček - jejich roli hlavně v menších obcích přebírají takzvané pošty Partner.

Ty v praxi fungují stejně jako klasické pobočky, jenom je provozují třeba obecní úřady nebo majitelé obchodů se smíšeným zbožím. Česká pošta jim za to dává peníze.

Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme