Česká pošta bude moct požadovat od státu náhrady až 1,5 miliardy korun, třikrát víc než doposud

Česká pošta bude moci v budoucnu požadovat od státu roční kompenzaci čistých nákladů za své služby až 1,5 miliardy korun místo nynější půlmiliardy. Počítá s tím vládní novela poštovního zákona, kterou ve čtvrtek schválil Senát. Pošta by zároveň podle novely měla dostat od státu 800 milionů korun na úhradu ztrát, které jí vznikly poskytováním zákonných služeb v letech 2013 a 2014.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) označil zvýšení limitu za strategickou změnu. Před senátory zdůraznil, že hranice 1,5 miliardy korun nepředstavuje automatický nárok, ale že jde o limit. Skutečné náklady bude hlídat Český telekomunikační úřad, uvedl.

Česká pošta získá 800 milionů na úhradu ztrát. Hamáček je chce použít na růst mezd zaměstnanců

Číst článek

Zvýšení horního limitu kompenzací poště ze státního rozpočtu navrhl ve sněmovně pozměňovacím návrhem ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), protože platný limit podle něj neumožňuje plnou kompenzaci nákladů. V letech 2018 až 2022 jsou odhadovány až na tři miliardy korun ročně. Pošta se tak podle dřívějšího vyjádření svého generálního ředitele Romana Knapa přiblížila k částce, kterou si zaslouží za služby, které pro stát odvádí.

„Jestli si někdo myslí, že Česká pošta nemůže zkrachovat, tak se mýlí. Na poslední chvíli se podařilo prosadit, aby stát platil za to, co si od pošty objednává,“ napsal Hamáček.

Důvodem pro zvýšení limitu je podle Hamáčka snižující se počet listovních zásilek, povinnost provozovat 3200 poboček a denní výběr 21 500 poštovních schránek. Peníze chce použít na růst mezd pošťáků.

Pošta by zároveň podle novely měla dostat od státu 800 milionů korun na úhradu ztrát, které jí vznikly poskytováním zákonných služeb v letech 2013 a 2014. Z uvedené částky má pošta dostat 500 milionů ještě letos a zbylých 300 milionů v příštím roce.

Evropská komise už částku schválila, je podle ní v souladu s pravidly veřejné podpory. Komise už dříve schválila také úhradu nákladů za roky 2015 až 2017, která dohromady představuje 1,8 miliardy korun a pošta je už dostala.

‚Neschopnost‘

Předseda senátního klubu ODS Miloš Vystrčil v debatě zkritizoval přístup vlády k projednávání této novely. Poukazoval přitom na to, že vláda ji předložila sněmovně už loni 13. června. Sněmovna ji projednala v prvním čtení až letos 25. ledna. Schvalovala ji 10. července, Senát ji dostal 15. července, a měl tak asi týden na její projednání.

„A jestli existuje nějaký větší příklad nekompetentnosti a neschopnosti, tak mi ho prosím řekněte,“ vzkázal ministru Havlíčkovi.

Ministr připustil odpovědnost svého resortu. Na jeho obranu uvedl, že se vedla dlouhá diskuse o zvýšení limitu pro úhradu čistých nákladů a vliv měla i změna vedení České pošty.

Pošta měla původně peníze na úhradu čistých nákladů na poskytování základních služeb, které jí ukládá poštovní licence, získat od jednotlivých doručovatelských firem na trhu podle výše jejích tržeb. Tento kompenzační fond však nikdy nezačal fungovat. Od roku 2015 vláda systém změnila tak, že pošta bude úhradu získávat ze státního rozpočtu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme